FAVB
Per Ona Vilà
Publicat el 11 de novembre 2021

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha presentat un paquet d’al·legacions a la reforma de l’Ordenança de Terrasses proposada per l’Ajuntament aquest setembre. La principal demanda de la federació és reduir l’espai destinat a les terrasses i aturar l’ampliació de llicències. L'entitat també ha demanat d'unificar les terrasses en un sol espai, és a dir, que els bars que tenen terrassa tant en calçada com en vorera hagin de situar-la només en un dels dos espais.

Durant la pandèmia es van aprovar per decret d’alcaldia mesures extraordinàries que permetien l’ampliació de terrasses prioritzant la seva ubicació en calçada per tal de garantir les distàncies de seguretat. Ara, mentre algunes ciutats europees comencen a retirar-les, l’Ajuntament de Barcelona pretén legalitzar-les, cosa que crea un problema d’espais. El vocal de turisme i espai públic de la FAVB, Pere Mariné, ha explicat en roda de premsa que “Barcelona és una ciutat petita i la segona més densa de Catalunya, per tant hi ha poc espai públic. De manera que les decisions sobre l’espai públic són crítiques i començar a omplir l’espai de terrasses no és una bona decisió, tenint en compte que Barcelona té l’índex de terrasses per habitant més alt d’Espanya”.

La llista de les al·legacions, però, és més llarga. La FAVB també demana prohibir la ubicació de terrasses als xamfrans i limitar-ne l’extensió de manera que no superin el 50% de l’interior de l’establiment. A més a més, demana prohibir les estufes elèctriques per la perillositat que comporten i que la reforma de la proposta inclogui informes acústics. L’entitat considera que les terrasses tenen un impacte en la salut dels veïns, ja que superen els límits acústics permesos i no permeten el descans. En aquest sentit, demanen també reduir l’horari d’obertura de les terrasses fins a les 22 h en dies laborables, i fins a les 23 h en dies festius.

Per tal de garantir que les mesures es compleixin i evitar la quantitat de terrasses il·legals que hi ha ara a Barcelona, la FAVB ha inclòs al paquet d’al·legacions la demanda d’un augment econòmic de les sancions de fins a 5.000 euros. A més a més, demanen que s’apliqui la revocació o la negació de llicències en el cas de reiterats incompliments.

Aquestes al·legacions s’han presentat en el marc del període establert per l’Ajuntament que va començar el 27 de setembre i acabava aquest dimarts 9 de novembre. Tot i això, la presidenta de la federació, Anna Menéndez ha denunciat una manca de compliment dels requeriments en el procés de reforma, assegurant que “una vegada més, aquest Ajuntament ha iniciat un tràmit de modificació sense complir amb la preceptiva consulta pública, si més no en la comunicació de la consulta pública als interessats”. Menéndez també ha denunciat que “en lloc d’abordar una nova ordenança perquè els canvis són substancials, s’inicia un tràmit de modificació que impossibilita la participació en altres articles que no siguin els que es modifiquen i per tant, el tràmit és menys democràtic”.

Fetes les al·legacions, la nova reforma resta pendent d’aprovació, que es preveu que sigui al ple del desembre. De moment, però, la FAVB ja assegura que tenen el suport d’alguns grups parlamentaris, entre ells ERC, que en el seu moment ja es va abstenir en la votació de la reforma.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —