-
Per ACN
Publicat el 27 de maig 2022

L'esquerra independentista, conformada per la CUP, Arran, Endavant i la Coordinadora Obrera Sindical, ha fet d'altaveu de les necessitats que segons els grups té la població que viu a les comarques de muntanya, amb la intenció que aquestes demandes se solucionin amb les inversions previstes per a la candidatura dels Jocs d'Hivern. Les propostes tracten aspectes de salut, educació, gestió de l'energia, impuls del sector agrari, entre d'altres. 

Millores laborals i de connectivitat

Sota el lema "L'alternativa per un Pirineu viu", s'han fet onze propostes. En primer lloc, demanen una gestió pública de l'energia a partir de la recuperació de les concessions i el control de les centrals hidroelèctriques, a més de l'impuls de comunitats energètiques locals. També es vol que es potenciï l'agricultura, la ramaderia i la gestió forestal. Proposen que es creï una petita indústria pública per tal de guanyar en sobirania alimentària i energètica, entre d'altres.

D'altra banda, en infraestructures i telecomunicacions veuen necessari garantir la connectivitat a internet a tots els pobles habitats, millorar les xarxes de comunicació existents i promoure una línia de transport públic regular entre les comarques de l'Alt Pirineu i Aran.

El focus en la població i no en el turisme

El programa posa el foc sobretot en les persones. En l'àmbit més social, demanen millorar la cartera de serveis dels centres sanitaris, reforçar l'assistència primària i reobrir els consultoris dels pobles. També estendre llars d'infants gratuïtes, recuperar escoles rurals, garantir el transport i els menjadors escolars, impulsar l'educació superior i la recerca al territori.

A més, defensen la necessitat de tornar a habitar les cases buides, augmentar el parc públic d'habitatge i frenar el d'ús turístic. Una altra proposta està encarada a la dignificació de la vellesa, garantint l'accés als serveis al col·lectiu, posant en marxa residències públiques i pisos tutelats i millorant les condicions laborals de les persones que treballen en aquest sector.

Finalment, en l'apartat cultural, creuen que cal garantir un circuit estable en el qual tinguin més pes els artistes i el públic local i que l'oferta no estigui tan enfocada al turisme. Tot plegat, asseguren, cal fer-lo de la mà del desplegament de la vegueria per, conclouen, poder decidir les polítiques del Pirineu des del territori.

Una alternativa als JJOO

La regidora de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i militant d'Endavant, Xènia Antona, ha fet referència a la insatisfacció de la població que s'ha mobilitzat a favor d'un canvi de model econòmic. Antona ha defensat un model que no estigui basat en el turisme, la neu o la construcció que generen despoblament, destrucció del teixit econòmic i treballs temporals i precaris. 

Així, esquerra independentista ha deixat clar que estan en contra dels JJOO i plantegen aquest programa com una eina que generi debat i arribi a consensos. De fet,  Núria Sauquillo, militant de la CUP a la Vall Fosca, considera que la candidatura farà, en realitat, "retardar molts anys més les inversions necessàries per al territori".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —