Afganistan
Per EFE
Publicat el 13 de setembre 2021

L'ONU busca avui a Ginebra el màxim consens global per respondre a la crisi afganesa, primer en la sessió del Consell de Drets Humans, que inaugura la seva 48a sessió, i més tard en una conferència humanitària on s'espera que la seva crida d'ajuda obtingui resposta per part de les principals economies. El drama de l'Afganistan, que des de fa un mes torna a estar en mans dels talibans, serà un dels principals temes que l'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, abordarà en la inauguració de l'consell, al costat d'altres temes com Veneçuela, Nicaragua o el Tigray (Etiòpia).

S'espera que Bachelet enviï un missatge d'advertència a el règim talibà, encara no reconegut internacionalment, en un moment de creixent repressió del nou poder afganès a les protestes en contra seva i amb el temor que les violacions als drets humans es converteixin en la norma de seu govern, com ho van ser fa 20 anys.

Hi ha seriosos dubtes, però, respecte al fet que el Consell de Drets Humans, format per 47 estats, aconsegueixi resultats concrets davant de l'Afganistan, després que el passat 24 d'agost, en una reunió especial d'aquest organisme per debatre la crisi afganesa, s'aprovés una resolució bastant edulcorada.

Amb el Paquistan, decisions poc fermes
Sense fer cas de la petició d'activistes afganesos i d'altres països, que demanaven al consell una comissió internacional que vigilés a el règim talibà, aquest va adoptar una resolució preparada per Paquiistan, percebut com el principal aliat extern dels talibans, en la qual només s'instava Bachelet a fer un seguiment de la situació.

"Va ser decebedor", va resumir el director executiu de Human Rights Watch, Kenneth Roth, en una roda de premsa per analitzar el paper de el Consell de Drets Humans, on va assenyalar que crear una comissió investigadora internacional "podria ajudar a evitar futures atrocitats i a jutjar les passades".

Paquiistan, amb clars conflictes d'interessos en el conflicte afganès, "ha demostrat ser incapaç d'assumir el lideratge en aquesta qüestió, per la qual cosa cal que els països europeus facin un pas endavant", va subratllar Roth, encara que va reconèixer que per ara aquests governs estan més preocupats a evacuar els seus ciutadans.

La 48a sessió de Consell de Drets Humans, que durarà fins al 9 d'octubre, inclourà jornades de diàleg sobre altres crisis globals com la ja esmentada de Veneçuela però també les de Birmània (Myanmar), Bielorússia, Síria o Sudan de l'Sud.

El problema del canvi climàtic, molt candent des que l'agost passat l'últim informe d'experts de Nacions Unides advertís que ja hi ha danys irreversibles al planeta causats per l'escalfament global, també serà tractat pel consell. S'hi estudiarà, de fet, la creació d'un relator especial sobre drets humans en relació amb el canvi climàtic, i també una resolució declarant el dret dels pobles a un medi ambient "segur, net, sa i sostenible".

L’ajuda humanitària continua, amb o sense talibans
Paral·lelament, també a Ginebra hi ha una conferència internacional sobre l'Afganistan, convocada pel secretari general de l'ONU António Guterres, per tal d'expressar suport al poble afganès en l'actual crisi i per recaptar fons per tal d'atendre les seves necessitats humanitàries. "Nens, dones i homes afganesos pateixen dècades de conflicte i privacions, encara que els recents esdeveniments han augmentat la seva vulnerabilitat", subratlla la convocatòria de l'ONU, que continua treballant a l'Afganistan malgrat la bolcada en el poder.

En un moment en què augmenta el temor que es vulnerin els drets de dones i nenes, en un país que a més pateix una greu sequera que podria arruïnar les collites, l'ONU busca recaptar amb aquesta conferència almenys 606 milions de dòlars per ajudar 11 milions de persones, gairebé un terç de la població afganesa.

La conferència, en format híbrid (algunes personalitats viatgen a Ginebra i altres intervindran per videoconferència), és inaugurada pel mateix Guterres. Hi participen diversos ministres d'Afers Estrangers, tot i que la llista d'autoritats encara no ha estat tancada, així com el responsable d'Assumptes Humanitaris de l'ONU (Martin Griffiths), i d'organismes com l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) o el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), entre d'altres.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —