-
Per ACN
Publicat el 29 de juny 2023

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dijous i divendres a Brussel·les en una cimera en què abordaran la situació a Ucraïna just després de l'intent de rebel·lió del Grup Wagner a Rússia. Els líders europeus començaran la trobada dijous amb un esmorzar amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, amb qui abordaran com mantenir el suport a Kíiv especialment en un moment de divisions internes a Rússia i a dues setmanes de la cimera de l'aliança a Vílnius (Lituània).

La intenció, apunten fonts comunitàries, és mostrar "unitat" davant els esdeveniments a Rússia. Després del debat sobre la situació a Ucraïna, els líders europeus debatran sobre migració, amb el paquet a Tunísia com a qüestió central.

L'intent de rebel·lió a Rússia serà "l'elefant a la sala", apunten fonts comunitàries. La qüestió no està en l'agenda, però les mateixes fonts donen per fet que se'n farà referència durant el debat sobre Ucraïna. "La nostra unitat irrompible contrasta la desunió a Rússia mostrada pels esdeveniment d'aquest cap de setmana", apuntava el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la carta d'invitació als líders.

A banda d'expressar la voluntat de mantenir el suport a tots els nivell a Kíiv, els 27 també abordaran la proposta d'utilitzar els actius russos congelats per a la reconstrucció d'Ucraïna, una qüestió que presenta dubtes legals dins de la UE, i com fer que els responsables dels crims a Ucraïna retin compte.

Sobre la qüestió de l'ús dels actius russos congelats, fonts comunitàries assenyalen que la qüestió avança lenta perquè s'ha der fer "col·lectivament" i remarquen que la discussió en el marc del G-7 és "clau". A més, subratllen que la decisió pot tenir "moltes implicacions", com que "els inversors s'ho pensin dos cops". "Hem de pensar en l'efecte dominó", indiquen.

Migració

La qüestió migratòria serà el segon tema de debat de dijous. La firma del memoràndum amb Tunísia per a un paquet d'ajudes, que inicialment es preveia per abans de la cimera, serà un dels temes clau. L'objectiu de l'acord, impulsat per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, és que Tunisia posi fre a l'arribada de migrants a territori comunitari. En el debat migratòria, els caps d'estat i de govern hauran de fer front, previsiblement, al rebuig de Polònia i Hongria als progressos fets fins ara per al repartiment de migrants.

També sobre migració, fonts comunitàries han confirmat haver rebut una petició de gairebé una desena de països en la qual demanen "solucions innovadores" per gestionar la migració. "El que sentim és que hi ha interès i que s'està obert a continuar els treballs", apunten.

En el punt sobre política exterior, els caps d'estat i de govern de la UE també abordaran la cimera amb la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC) que se celebrarà al juliol en l'intent de la UE d'impulsar la relació amb l'Amèrica Llatina.

La Xina i situació econòmica

En el segon dia de cimera, els líders dels 27 abordaran l'estratègia a seguir amb la Xina i la situació econòmica. En la trobada, fonts comunitàries esperen que els 27 tornin a confirmar l'estratègia envers Pequín com a soci i competidor i la necessitat de treballar amb el país sobre "reptes globals". També es preveu que els caps d'estat i de govern de la UE remarquin la necessitin de reequilibrar la relació comercial amb Pequín, de mantenir la igualtat de condicions en comerç i de suprimir "riscos" en la relació amb la Xina.

Pel que fa a la situació econòmica, els líders europeus abordaran els "progressos" en la competitivitat europea, així com enfortir la base econòmica del bloc i millorar la seguretat i resiliència econòmica. En aquest punt, el president del Consell Europeu va apuntar en la carta d'invitació als líders que també s'ha de "reflexionar" sobre mesures addicionals que puguin ser necessàries.

Text per Nazaret Romero

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —