aUTOESCOLES
Per Neus Aldeguer Turiera-Puigbò
Publicat el 24 de maig 2023

La Laura treballa en un polígon industrial del Gironès. Necessita el cotxe per anar-hi cada dia. Ja fa cinc mesos que es va treure la teòrica, però ara és una de les 7.500 persones en llista d'espera a les comarques gironines per poder avaluar-se de la part pràctica del carnet de conduir. El fenomen no és nou. Des de fa més de cinc anys hi ha escassetat d'examinadors, i això complica les coses a qualsevol persona que avui decideix treure's el permís a Catalunya. 

David Comerma, instructor de l'Autoescola Sant Cristòfol de Bescanó, explica al Diari de Barcelona: "Això passa per la falta de personal de la DGT, que són funcionaris del Ministeri d'Interior. En funció dels que hi ha disponibles a cada comunitat autònoma, es poden examinar un nombre concret de persones que sol·liciten fer l'examen". I comenta que, a Catalunya hi ha una mancança notable de funcionaris, que no poden respondre a la forta demanda de cada província en qüestió. El problema, per tant, ve de l'Estat, ja que la Generalitat no hi té cap competència. 

Catalunya té més de 65.000 persones esperant per fer l'examen pràctic del carnet de cotxe, segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT). Es tracta d'un fet preocupant, ja que, per una banda, desespera les autoescoles, que no donen l'abast, i per l'altra, impacienta els alumnes, que han d'esperar fins a set mesos per a obtenir un permís que, fins fa cinc anys, es podia aconseguir amb tan sols un mes.

Segons dades del Govern, la DGT compta actualment amb 131 examinadors de pràctiques a Catalunya (91 a Barcelona, 16 a Girona, 14 a Tarragona i 10 a Lleida) que, malgrat arriben a fer 12 exàmens al dia, no donen l'abast per rebaixar una llista d'espera que s'allarga durant mesos i de forma incerta.

Un dels inconvenients és que la majoria de funcionaris, en ser de nivell estatal, no són interins de la comunitat autònoma on els toca examinar. "Venen perquè han aprovat les oposicions i els ha tocat Catalunya. S'hi estan dos anys, que és el mínim necessari abans de poder canviar de destí, i marxen", afirma Comerma. "El problema és que de la mateixa manera que en venen dos, en marxen sis". 



És per això que, avui en dia, treure's el carnet de conduir pot ser una odissea. La Laura ho descriu així: "Més d'una vegada he tingut problemes per trobar feina. Ja sigui per la localització i el desplaçament fins al lloc, o perquè et demanen poder acreditar el permís de conduir com a premissa per treballar-hi". La situació preocupa, sobretot als joves, ja que se'ls limita el dret a la mobilitat i els condiciona les oportunitats laborals.

"El carnet de conduir et dona llibertat i independència", explica l'Hug, també alumne en procés de treure's el permís de conducció. "És de les primeres coses que et planteges fer quan compleixes els 18 anys". 

Quant temps fa que passa? 

Es tracta d’un problema endèmic. Per una banda, la vaga d'examinadors del 2014, que reclamaven un augment de sou, va provocar el primer col·lapse en el sistema. I és que segons el Govern, la DGT es va comprometre l'any següent a incrementar les plantilles de personal per atendre l'excés de demanda. Tot i això, el 2017 es va demostrar que, o bé aquest compromís no s'havia complert, o bé no havia estat suficient, perquè una segona onada de vagues, que van durar fins a sis mesos, va tornar a esclatar. 

La pandèmia i el confinament no hi van ajudar; més aviat ho van empitjorar. Durant el 2019 i el 2020 una gran quantitat d'alumnes van examinar-se de la part teòrica, però no podien començar les pràctiques, de manera que es van anar acumulant en una llista que no parava de créixer, fins que es va bloquejar.

"A poc a poc hem anat obrint el tap que es va fer des de l'etapa de la covid", explica al DdB Marta Comelles, secretària de l'Autoescola gironina FPC, i afegeix que "tot i així, encara ens trobem en una situació insostenible, ja que la falta d'examinadors no ha permès avançar al ritme que voldríem" i que es necessita "un remei immediat", perquè la llista d'espera és cada vegada més llarga. "La pilota es va anar fent grossa. I ara, ens trobem entre l'espasa i la paret", comenta Comerma. 

Amb quines alternatives ens trobem? 

David Comerma relata que s'està produint un fet insòlit, que no s'havia vist fins ara: "el turisme d'autoescoles". Es tracta de canviar de província per examinar-se de la part pràctica del carnet de conduir. "Molts catalans es treuen el teòric a Catalunya i llavors se'n van a altres províncies d'Espanya, on es podran treure la part pràctica en qüestió de dues setmanes".

Aquest fet, però, suposa un problema tant pels alumnes, que tenen despeses addicionals pel fet d'haver-se de desplaçar, com per a les autoescoles d'aquí, que perden part de l'alumnat i dels ingressos. "És lògic”, afirma Comerma. “A vegades la gent prefereix pagar més i tenir el carnet, abans d'haver-se d'esperar tant".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —