Tina
Per Paloma Aurora Rodiles i Marc Barraca
Publicat el 25 de maig 2023

El món de la música s'acomiada de la reina del rock and roll. Tina Turner, l'estrella i autora de més de 50 èxits musicals, ha marxat. Nascuda com Anna Mae Bullock, deixa una carrera musical plena d'èxits i una història personal que eleven el personatge a la categoria de mite.

És recordada per fites històriques com la d’haver estat la primera dona negra portada de la revista Rolling Stone, o per tenir el seu propi musical TINA. També ha estat protagonista de moments memorables com la Super Bowl l'any 2000 i fins i tot ha arribat a publicar la seva autobiografia titulada La felicitat neix de tu.

Guardonada amb més de 10 premis Grammy i diversos premis Billboard, American Music Awards i MTV Music Video, la seva carrera musical inclou cançons tan mítiques com River deep - Mountain High, Private Dancer, The Best o Proud Mary, que compten amb un origen que les fa úniques. 

River deep – Mountain high (Ike & Tina Turner), 1966
Feia quatre anys que Turner s’havia casat amb Ike Turner i, en un moment molt difícil de la seva vida per culpa del maltracte del seu marit, va llançar River deep - Mountain High el 1966. Una cançó que la va ajudar a sentir-se alliberada i preparada per cantar per ella mateixa. 

Phil Spector va contractar Turner i va redactar un dels contractes més sorprenents de la història, amb una clàusula que obligava Ike Turner a esperar fora de l’estudi mentre la reina del Rock gravava. Turner recordava aquest hit com la cançó que li va obrir els ulls: “La vaig cantar 500.000 vegades. Estava mullada de suor, em vaig treure la samarreta per cantar”.


Proud Mary (Ike & Tina Turner), 1969
El tema va arribar a ser el número quatre a la llista Billboard i va guanyar un premi Grammy. Tot i que altres artistes com Elvis Presley havien interpretat la cançó anys abans, va ser el duet de Tina i Ike el que va batre tots els rècords.

Tot i que la cançó original havia estat inspirada en un vaixell i no en una noia, Turner la va interpretar com una història de superació. I és que va ser el 1968 quan la cantant va sobreviure a una sobredosi i, anys més tard, finalment es va separar d’Ike. 


Private dancer, 1984
Aquesta cançó és una crítica al món de la prostitució. Una gravació en la qual van participar diferents membres de la banda Dire Straits. El tema és el relat en primera persona d’una ballarina al servei dels clients. Va convertir-se en número 1 a les llistes d’arreu del món i va suposar un nou impuls en la vida de Turner.


We don't need another hero, 1985
Cançó que forma part de la banda sonora de la pel·lícula Mad Max: Més enllà de la Cúpula del Tro, una odissea d’uns nens abandonats en un món postapocalíptic que veuen en un heroi el seu salvador, al qual li demanen que no es sacrifiqui. Una cançó poderosa que també compta amb la participació d’un cor infantil a les tornades. 


The Best, 1989
Una cançó escrita per Mike Chapman y Holly Knight, ha estat un dels senzills més exitosos de la història de la indústria musical gràcies a la versió cantada per Tina Turner. Llançada el 1989, i rebautitzada com a Simply The Best, va ser el major èxit dins l’àlbum Foreign Affair i es va situar al top 10 de més de 15 països. Avui dia, el videoclip supera els 169 milions de reproduccions a Youtube. 

La cançó va ser utilitzada per promocionar la lliga de beisbol d’Austràlia el 1990 i es va convertir en un himne esportiu clàssic cantat arreu del món en els estadis de beisbol i futbol.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —