Hasel, Valtonyc i ELgio
Per Amàlia Garcia
Publicat el 25 de febrer 2021

L'empresonament de Pablo Hasél ha desencadenat protestes multitudinàries i la condemna de diverses organitzacions de drets humans, que critiquen la falta de llibertat d'expressió a Espanya. El cas del raper català no és únic, però ha fet esclatar la indignació de molts ciutadans. Després d'una setmana tan intensa, repassem 10 cançons fetes per artistes que també han estat perseguits judicialment per la seva música arreu del món.


1.  Valtónyc, d'Espanya fins a Bèlgica

El seu nom és Josep Miquel Arenas Beltran, però tothom el coneix pel nom artístic de Valtònyc. Les lletres del raper mallorquí també han encès polèmica i l'han portat als tribunals, on ha estat condemnat a 3 anys i 6 mesos de presó per enaltiment al terrorisme i injuries a la corona en les lletres de les seves cançons. Actualment viu exiliat a Brussel·les i el seu cas ha pres ressò internacional, lligat d'alguna manera al de Pablo Hasél.

 

2. Els polèmics raps de La Insurgencia

Aquest és un altre cas emblemàtic de la condemna a artistes a l'estat espanyol durant els últims anys. El setembre de 2018 l'Audiència Nacional va condemnar a sis mesos de presó a dotze membres del grup de rap La Insurgencia, acusats d'enaltiment del terrorisme. El tribunal considerava que les lletres de les seves cançons lloaven organitzacions com els GRAPO.

 

3. L7a9D i Mohammed VI

D'Espanya saltem al Marroc, un país on diversos artistes han estat condemnats per criticar el règim a les seves lletres. Aquest és el cas d'El Haqed o Lhaqed (El boig), un nom artístic darrere del qual hi ha Mouad Belaghouat. Ell és un raper marroquí i activista pels drets humans que va ser empresonat precisament per criticar al rei del Marroc Mohammed VI.

 

4. Helin Bölek: música i activisme al Kurdistan turc

El cas de la música i activista kurda Helein Bölek és un dels més dramàtics. Ella era la cantant del Grup Yorum, una banda acusada pel govern d'Erdogan d'estar vinculada al Partit Revolucionari d'Alliberament Popular/Front (DHKP/C), organització que el govern turc considera terrorista. Com a protesta davant l'onada repressiva que vivia el grup, amb detencions arbitràries i prohibicions de concerts, l'any 2019 Bölek va començar una vaga de fam juntament amb altres membres de la banda. Al cap de 288 dies de vaga va morir d'inanició.

 

5. La repressió a l'Iran no atura Rajabian

Si parlem de repressió a artistes, es fa difícil no parlar de l'Iran, on el cas de Mehdi Rajabian és una mostra d'un problema sistèmic al país. Aquest compositor va ser empresonat l'any 2015, acusat de dedicar-se a activitats musicals il·legals. La repressió, però, no ha aconseguit aturar la seva carrera artística i l'any 2020 ha publicat Middle Eastern, un àlbum col·laboratiu pel qual també està encausat.

 

6. Pussy Riot, trencant tabús a Rússia

Si parlem de música reivindicativa, no podem deixar de banda un dels grups més provocatius i trencadors dels últims anys: les Pussy Riot. Les seves actuacions clandestines sempre causen polèmica, però una de les més emblemàtiques va ser una performance a la Catedral del Crist Salvador de Moscou. Arran d'aquest esdeveniment, tres membres de la banda punk-rock van ser empresonades. L'acusació demanava fins a set anys de presó per a les artistes, però finalment van ser alliberades poc abans de complir dos anys de condemna.

 

7. Lhundrub Drakpa, reivindicació des del Tibet

El cas de Lhundrub Drakpa no és gaire conegut arreu del món, però no per això és menys rellevant. El juny del 2020 aquest cantant tibetà va ser condemnat a sis anys de presó, després de publicar una cançó sobre la repressió que enfronten els tibetans sota l'ocupació de la Xina. En aquell moment, ja feia més d’un any que el cantant vivia retingut de manera preventiva.

 

8. Hozan Canê i la presó turca

Hozan Canê és una altra artista turca que ha viscut la repressió en la seva pròpia pell. L'any 2018 va ser detinguda, ja que se l'acusava de pertinença a organització terrorista i difusió de propaganda del partit kurd PKK. Avui en dia segueix a la presó, però la seva lluita per la llibertat d'expressió es manté viva.

 

9. El govern i la monarquia marroquina vistos Gnawi 

Les seves lletres crítiques amb el govern i amb el rei han portat a Mohammad Mounir a la presó.  Conegut amb el nom artístic de Gnawi, aquest raper marroquí va ser detingut i processat per la cançó "Visca el poble", on parla sense pèls a la llengua dels problemes que enfronta el Marroc arran de qüestions com la corrupció, la migració o el tràfic de drogues. 


10. NTM, una sentència polèmica a França

A França no és habitual trobar casos d'artistes que hagin estat condemnats arran de la seva obra. Però n'hi ha algun, com el de la banda NTM, autora d'una cançó molt crítica amb la policia. L'any 1995, els cantants Joeystarr i Kool Shen van ser jutjats per haver qualificat a la policia de feixistes i assassins durant un concert. La sentència va ser molt controvertida a l'època per la seva duresa: per ultratges a la policia els condemnaven a tres mesos de presó i sis mesos sense poder tocar a França. Els artistes van recórrer la condemna i, finalment, no van haver d'ingressar a presó.

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —