Beirutís seuen fora d'un bar al barri de Gemmayze
Beirutís seuen fora d'un bar al barri de Gemmayze
Beirutís seuen fora d'un bar al barri de Gemmayze
Per EFE
Publicat el 04 de juny 2022

En caure el sol els carrers  beirutís es converteixen en un laberint de foscor per la falta de subministrament elèctric per fer funcionar l'enllumenat públic. Però aquests dies la llum ha tornat a una important avinguda d'oci nocturn gràcies a una iniciativa per la qual generadors privats donen la seva energia a la comunitat.

Enmig de la greu crisi econòmica desencadenada a finals del 2019 al Líban, la població amb prou feines rep una o dues hores diàries de subministrament públic i des de fa temps depèn de la contractació de costosos generadors privats per poder il·luminar les seves llars, negocis i oficines.

Conscient que els fanals només s'encenen quan la fugissera llum pública decideix fer una aparició, sempre en horaris aleatoris i sense previ avís, l'ONG Rebirth Beirut ha decidit reclutar l'ajuda dels proveïdors de serveis de generador i d'edificis amb aparells propis.


A canvi de regalar energia als carrers, els participants rebran "incentius" de l'empresa petroliera MEDCO, col·laboradora en el projecte, quan comprin dièsel per a operar els seus generadors, explica a Efe el president de Rebirth Beirut, Gabriel Fernaine.

"És una iniciativa comunitària, tota la comunitat local estarà ajudant a il·luminar la seva pròpia ciutat", sentencia.

Expectatives d'expansió

En tan sols una setmana, han retornat la llum a tres importants vies en les quals es concentren desenes de bars, cafeteries i restaurants i que conformen una llarga avinguda considerada un dels principals punts d'oci nocturn en el cor de la ciutat: Gemmayze, Mar Mikhael i Pasteur.

"Decidim començar aquí perquè aquesta zona va ser completament destruïda per l'explosió (d'agost de 2020) i és una àrea comercial i turística", explica Fernaine a les oficines de la seva organització, també situada en aquesta ara reconstruïda àrea.

No obstant això, pretenen implementar el mateix concepte en més zones icòniques de l'urbs i ja estan treballant en una altra desena de carrers que esperen il·luminar en uns deu dies, amb l'esperança de portar electricitat a tots els espais beirutís al llarg dels pròxims mesos.

La foscor regnant és un brou de cultiu per als robatoris i l'assetjament sexual, mentre que moltes zones es buiden de vianant a boca de nit, només il·luminades per l'ocasional halo d'una llanterna o un telèfon mòbil.



"Quan hi ha llum hi ha esperança, hi ha vida de nou, el turisme torna i la gent se sent còmoda per a sortir. A la nit el carrer està fosc i, especialment per a la gent gran i les dones joves és difícil sortir pel tema de la seguretat", va recordar el fundador de l'ONG.

Marie, una veïna de Gemmayze de 42 anys, relata Efe com fins fa dos anys solia obrir la seva botiga de begudes alcohòliques fins a les 3 de la matinada, però ara opta per tancar aviat per la "por" que li suscita la falta de llum i de moviment als carrers.

Aplaudiment entre l'alegria i la tristesa

Amb el vistiplau de l'Administració local, Rebirth Beirut s'encarrega de connectar els generadors a l'enllumenat públic i també de posar a punt els fanals, perquè molts estan fora de servei al no haver-hi una empresa de manteniment contractada per l'Ajuntament des de fa tres anys.

Segons Fernaine, prefereixen que els donants siguin edificis amb un generador privat propi, ja que poden encendre'l les 24 hores del dia.

Per part seva, els serveis de generador contractats estableixen horaris limitats als seus subscriptors que varien de proveïdor a proveïdor, encara que en gairebé tots els casos els aparells s'apaguen religiosament cada mitjanit i no es tornen a encendre fins al matí següent.


Un bar al barri de Mar Mikhael

Molt pocs immobles estan equipats amb el luxe d'una màquina pròpia i no sempre existirà la possibilitat d'optar per ells. Però el president de Rebirth Beirut creu que poder il·luminar la via pública fins i tot per unes hores gràcies a proveïdors serà molt millor no tenir "gens d'electricitat" com ocorre ara.

I la veritat és que tampoc és necessària molta energia: els tres carrers ja operatius han pogut ser il·luminats amb la col·laboració de tan sols quatre generadors . Gemmayze, per exemple, amb prou feines necessita 17 ampers per ensenyar els seus racons als amants de la nit. Fernaine estima que un carrer petit amb cinc o sis pals precisa entre deu i 15 ampers.

I recorda com el dia que van llançar la iniciativa els vianants van començar a aplaudir en veure la llum. "És bonic i alhora és trist aplaudir per tenir una necessitat bàsica. Tenir electricitat és una necessitat bàsica, però desafortunadament ara només les iniciatives privades estan treballant per a retornar la vida a la ciutat", conclou.

Text de Noemí Jabois

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —