Vista virtual del nou espai que conformarà el complex de recerca del Mercat del Peix
Vista virtual del nou espai que conformarà el complex de recerca del Mercat del Peix
Per ACN
Publicat el 12 de febrer 2024

La Comissió de Govern de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte executiu d'urbanització de l'àmbit on s'ubicarà el complex de recerca i innovació de l'Antic Mercat del Peix, a l'illa compresa entre els carrers de Villena, Wellington, Trias Fargas i l'avinguda d'Icària. Es dona llum verda, així, a la renovació de l'espai d'ús públic de la parcel·la on des del gener de l'any passat ja van començar les obres del pàrquing i les dels fonaments dels tres nous edificis que conformaran l'Antic Mercat del Peix.

L'equipament tindrà una superfície construïda de 45.000 metres quadrats i el projecte d'urbanització aprovat ara n'abasta un àmbit de 9.377. El projecte d'urbanització comptarà amb un pressupost de 3,46 milions d'euros finançats pel Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la UPF.

L'objectiu de l'actuació és facilitar els desplaçaments a peu i l'estada a l'espai que ocuparan els tres futurs edificis i millorar la continuïtat entre el complex i l'entorn que l'envolta, principalment el parc de la Ciutadella i també el parc de Carles I i els Jardins d'Atlanta.


 

La previsió és que les obres d'urbanització comencin conjuntament amb la construcció del primer edifici (sobre rasant) del complex, durant el primer trimestre de l'any 2025, i estiguin llestes amb l'acabament del darrer edifici del complex, al llarg de l'any 2027. Així, es generaran tota una sèrie d'espais verds que naturalitzaran l'espai actual de pàrquing i trànsit a través de parterres i arbres, i es crearan espais d'estada i de repòs de diverses característiques, humanitzant l'espai públic i fomentant la seva habitabilitat.

Es respectaran les cotes i pendents del terreny original i, pel que fa a la mobilitat, s'eliminarà el trànsit de vehicles habituals del carrer de Villena per convertir-lo en un carrer pacificat i amb accés limitat als edificis de l'àmbit i vehicles de serveis i emergències. A més, s'instal·larà nou mobiliari urbà i noves xarxes de serveis, drenatge, reg, enllumenat i telecomunicacions.

Amb aquest tràmit, l'Antic Mercat del Peix fa un nou pas endavant que se suma a l'inici de les obres dels tres edificis, que ja fa un any que estan avançant. D'una banda, l'edifici del BIST tindrà 25.000 metres quadrats i acollirà investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona).

El segon edifici tindrà 7.000 metres quadrats i acollirà el Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari, impulsat per la Universitat Pompeu Fabra. Serà un punt de trobada per a investigadors, provinents tant de les ciències socials i les humanitats, com de les ciències experimentals, i innovadors, que desenvoluparan projectes interdisciplinaris per a crear benestar per a una societat que està envellint.

Finalment, el tercer edifici tindrà 6.000 metres quadrats i acollirà la seu de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre de recerca mixt creat el 2008 per la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). L'IBE aplegarà tot el personal investigador a la nova seu de l'Antic Mercat del Peix, on consolidarà i ampliarà el projecte de recerca en evolució i biodiversitat.

Just a sota dels tres edificis, l'empresa pública municipal B:SM (Barcelona de Serveis Municipals) ja està construint i gestionarà un nou aparcament de 7.000 metres quadrats que s'integrarà a la xarxa pública d'aparcaments. És el primer que ha estat concebut en origen com un 'hub' de serveis de mobilitat i inclourà punts de càrrega elèctrica, serveis de lloguer de vehicles compartits, un espai segur per deixar-hi bicicletes i vehicles de mobilitat personal.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —