Cartell de l'unionisme nord-irlandès en contra dels controls duaners
Cartell de l'unionisme nord-irlandès en contra dels controls duaners
Per EFE
Publicat el 13 d’octubre 2021

David Frost, secretari d'Estat britànic per al Brexit, ha insistit aquest dimarts a Lisboa que, per a millorar les relacions del Regne Unit i la UE, abans caldria renegociar les condicions que es van pactar en el Brexit relatives al Protocol d'Irlanda del Nord. I ha anunciat que el govern britànic ha enviat a Brussel·les un nou text legal perquè el protocol "ha de canviar sí o sí".

Aquest marc estableix que Irlanda del Nord segueix vinculada al mercat únic comunitari, per la qual cosa les mercaderies que creuen entre aquest territori i la resta del Regne Unit han de passar controls duaners en els ports de la regió, de manera que s'asseguri que la frontera entre les dues Irlandes continua sent invisible, clau per al procés de pau i les economies de l'illa.

Ajornant les conseqüències del Brexit

No obstant això, el setembre passat Londres va ajornar per tercera vegada de manera unilateral els controls duaners post-Brexit a la regió administrativa britànica d'Irlanda del Nord, assumpte que ja havia provocat l'obertura d'un expedient al Regne Unit a Brussel·les. A la meitat d'aquestes tensions de les regles comercials, Frost ha dit que sengles parts es necessiten per a solucionar les relacions entre el Regne Unit i la UE.

Unes relacions que ha qualificat en un discurs pronunciat a l'Ambaixada britànica a Portugal, d'"equilibri fluix" i "una mica rebel", encara que, al seu parer, "no sempre ha de ser així". Frost s'ha referit al fet que el Brexit ha modificat els interessos internacionals del Regne Unit i, per tant, canviaran les seves regles de "relacions europees", i ha dit que Londres marcarà un camí diferent en política econòmica.

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) per a Relacions Interinstitucionals, Maros Sefcovic, va confirmar el passat 7 d'octubre que presentarà aquesta setmana al Regne Unit un paquet de propostes per trobar "solucions pràctiques" per a Irlanda del Nord després del Brexit. Sefcovic confia que durant octubre i novembre s'obri un període de "intenses converses" per aconseguir "avenços clars" sobre l'aplicació del Protocol nord-irlandès "a finals de l'any".

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —