Lukashenko
Per EFE
Publicat el 27 de juny 2023

El president de Bielorússia, Alexandr Lukashenko, ha confirmat que el cap del grup de mercenaris Wagner, Yevgueni Prigojin, ha arribat al país, on ha de viure exiliat després de la rebel·lió armada que va encapçalar el cap de setmana a Rússia.

"S'han proporcionat garanties de seguretat, com va prometre ahir (el president rus, Vladímir Putin. (..) Sí, de fet, avui està a Bielorússia", ha indicat en una cerimònia de lliurament del grau de general.

Lukashenko ha suggerit que els mercenaris del Grup Wagner que s'exiliïn al país podrien "ajudar" a l'antiga república soviètica amb la seva experiència com a força d'assalt, tècniques de combat i el maneig d'armes. "Si els seus comandants venen i ens ajuden... És experiència. Eren grups d'assalt en l'avantguarda. Ens explicaran què és important ara. Perquè han passat per tot això (...) Sobre tàctica, armament, com avançar i com defensar-se. És una cosa que no té preu. Això és el que hem d'agafar dels wagnerians", ha afirmat, segons l'agència oficial BELTA.

Després de la fracassada revolta del Grup Wagner, el president rus, Vladímir Putin, va proposar als wagnerians sumar-se a les Forces Armades de Rússia o agències de seguretat del país, tornar a les seves cases o anar-se a l'exili a Bielorússia, al costat del seu cap. Enmig de la crisi de Wagner, Lukashenko es va oferir com a mediador entre Moscou i els rebels, als quals va convèncer de posar fi a la revolta per a evitar un "vessament de sang".

Segons el mandatari bielorús, va saber de la rebel·lió des d'hores primerenques del dissabte, i gairebé immediatament, va conversar amb el seu homòleg rus, qui el va informar "de la manera més detallada" sobre la situació.

Mitja hora de renecs

El president bielorús ha afegir que Putin no tenia moltes esperances en la possibilitat d'un diàleg amb Prigojin, ja que el cap de Wagner "no responia al telèfon i no volia parlar amb ningú". Després de rebre del Servei Federal de Seguretat (FSB) de Rússia el telèfon de Prigojin, Lukashenko va contactar amb ell i el va notar "molt alterat": "La primera ronda de converses va durar 30 minuts entre paraulotes exclusivament. Hi havia deu vegades més renecs que lèxic normal", ha recordat.

Lukashenko ha assenyalat que els combatents de Wagner "recentment venien del front a Ucraïna, on han vist la mort de milers dels seus". "Els nois estaven molt ofesos, especialment els comandants. I segons vaig comprendre, ells van influir molt en Prigojin". "Sí, ell és així, saben, un tipus heroic, però els que dirigien els grups d'assalt i van veure totes aquestes morts el pressionaven molt i influïen en ell. I en aquestes circumstàncies (...) en un estat quasi rabiós, vaig conversar amb ell", ha relatat.

Prigojin, segons el president bielorús, insistia a marxar sobre Moscou, davant la qual cosa Lukashenko li va assegurar que ningú li lliuraria ni al ministre de Defensa rus, Serguei Shoigu, ni al cap de l'Estat Major, Valeri Gerasimov, contra els quals Wagner va llançar la seva rebel·lió armada. "Coneixes Putin tan bé com jo", li va dir Lukashenko al cap de Wagner, en assenyalar que encara que els mercenaris arribessin a Moscou, el cap del Kremlin mai accediria a rebre'l "en aquestes circumstàncies".

"T'aixafaran com a una xinxa pel camí, malgrat que l'Exèrcit rus està ocupat en el front. Pensa en això", va advertir Lukashenko, qui va assegurar a Prigojin que estava disposat a enviar una brigada bielorussa "a defensar Moscou, com el 1941", en referència a la Segona Guerra Mundial

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —