Un mal de cap menys enmig de tot el malson - Diari de Barcelona
Clínica jurídica
Un mal de cap menys enmig de tot el malson
La Clínica Jurídica de la UPF articula un programa d’assistència per a persones refugiades d’Ucraïna a Barcelona
Enfront l’esclat de la invasió russa a Ucraïna, milions de ciutadans ucraïnesos han hagut de fugir del seu país, d’un dia per l’altre amb només allò que van considerar imprescindible agafar: amb una mà al davant i una altra al darrere, i sense saber quan tornarien. O, si tornarien. Tot i això, amb aquesta difícil decisió l’odissea tan sols acaba de començar. Han d’arribar a un país europeu, com podria ser Espanya, i aquí han de trobar un lloc on viure i regularitzar tota la seva situació, molts sense conèixer cap idioma més que l’ucraïnès o el rus. I és llavors quan és més necessària que mai la solidaritat ciutadana.
Per a intentar fer una mica més petit el problema —no es pot dir solucionar-lo del tot perquè el problema principal el tenen allà, on han deixat tota la seva vida, marits, pares i fills— la Clínica Jurídica ha desenvolupat un nou programa d’assistència gratuïta perquè puguin aconseguir un allotjament, i poder-los treure, així, un mal de cap enmig de tot aquest malson.
La Clínica jurídica és una iniciativa solidària de la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra que, aprofitant els coneixements jurídics dels membres de la Facultat, tant pel que fa al professorat com als estudiants, dóna un servei d’assessoria jurídica i de defensa a persones i col·lectius vulnerables, aquest cop, els refugiats ucraïnesos que arriben a Barcelona.
El programa consisteix a oferir ajuda en el procediment de sol·licitud de permís de residència especial i el suport legal en la resta de tràmits necessaris per assentar-se a Espanya, com l’empadronament, la signatura de contractes d’arrendament, la sol·licitud d’ajuts socials o l’obertura de comptes bancaris d’aquí. En definitiva, diferents tràmits necessaris per a facilitar-los l’estança i la vida en un país, per a ells, totalment desconegut.
D’altra banda, la Clínica també té un acord amb l’associació Emergency Home, una ONG que es dedica a buscar allotjament temporal gratuït per a les persones refugiades de la guerra d'Ucraïna i sol·liciten la col·laboració d’aquelles persones que tinguin segones residències a Espanya. Concretament, la tasca que realitza la Clínica Jurídica és la de redacció contractes de cessió temporal gratuïta d’habitatges i habitacions en castellà i en ucraïnès. Tot i això, les consultes s’atendran amb l’idioma que prefereixin les persones afectades, poden fer-ho en ucraïnès, català, castellà, anglès, rus, alemany, francès i italià.
Aquesta iniciativa, que es va posar en marxa dilluns, consta d’un grup format per vuit estudiants, una professora i una advocada que treballa de manera pro bono (gratuïta). Aquests a mesura que reben les sol·licituds aniran enviant els contractes fets. Com que són un total de vuit persones, cada estudiant estarà de guàrdia un dia de la setmana, i el 8è serà suplent. Degut a la urgència d’aquests casos, el que intentaran és poder tenir els contractes disponibles en menys de 24 hores des que reben la petició. Una feina a contrarellotge.
Laura Herrerías, investigadora predoctoral i professora de Dret Civil de la UPF, qui ja fa tres anys que col·labora amb la Clínica, és la líder de l'equip de treball ocupat de tot això. Explica al Diari de Barcelona que, de moment, ja han rebut dues sol·licituds “de mares acompanyades amb els seus fills”. Celebra que tot l’equip d’estudiants està molt conscienciat i que s’han mostrat en tot moment “molt col·laboratius”.
Els contractes que realitzen estan dirigits a “persones refugiades de la guerra que no tenen allotjament a Espanya ni tenen la possibilitat d’accedir-hi a preu de mercat, per a un termini inicial d’un mes, que és prorrogable”. D’altra banda la persona que cedeix l’habitatge “assumeix el cost de tots els subministres: electricitat, aigua, gas... I quan les persones veuen el contracte, només cal que el signin per poder-hi entrar a viure”.
Els valors de la Clínica
“Solidaritat, sensibilitat, justícia social, respecte als drets humans, innovació jurídica i docent, defensa gratuïta, voluntariat i aprenentatge-servei”, aquests són els valors amb els quals s’identifica la Clínica Jurídica, nascuda el 2018 i inspirada en els països anglosaxons, on es van originar les clíniques jurídiques a principis del segle XX.
Es tracta d’una iniciativa amb un vessant acadèmic i social, segons Maurici Pérez, director de la Clínica i professor de Dret Romà i Dret Comparat, el seu impacte és doble: “Des del punt de vista acadèmic, permet a l’estudiant veure el dret en acció, a participar en la defensa d’un cas verídic. D’altra banda, des del punt de vista social, permet donar un assessorament jurídic adequat a aquelles persones que, per qualsevol motiu, no hi tenen accés”.
El funcionament d’aquest model d’aprenentatge i servei es fa també mitjançant un advocat professional que defensa de manera gratuïta un cas real d’una persona sense recursos, col·laborant amb l’equip de treball de la Universitat Pompeu Fabra, tant pels estudiants com pel professor o doctor que els dirigeix.