-
Per Alba Bruch Serra
Publicat el 02 de novembre 2023

Ja fa algunes temporades que el nom de Manresa acaba fent costat al de ciutats tan importants com Stuttgart, Dortmund, i inclús superar Shangai en algunes proves de motor de combustió. Un dels exemples seria que es coneix com Formula Student, una competició mundial en l'àmbit universitari en què els diferents estudiants d’enginyeria creen cada any, des de zero, un cotxe de competició. L’equip d’estudiants d’enginyeria de la UPC de Manresa, Dynamics, l’any passat va fer una de les seves millors temporades des que van iniciar el projecte l’any 2014. 

A diferència de la Fórmula 1, que és una cursa de velocitat, la Formula Student valora a més altres aspectes que cal tenir en compte, que es divideixen principalment en proves dinàmiques i en proves estàtiques. Els requisits per a formar part d’un equip són dos: has de ser un estudiant universitari, de grau, de màster o bé de doctorat, i sobretot, no pots estar més de cinc anys en un equip.

L'any passat Dynamics va competir a Holanda, Alemanya i a Espanya - al circuit de Montmeló. El de la UPC Manresa no és l’únic equip català que participa al campionat: en aquest cas en la categoria de motor de combustió. Altres equips catalans ho fan en la de motor elèctric.
 
Les proves es divideixen en dues: les estàtiques, és a dir de caire, sobretot, econòmic, i les dinàmiques. Entre les primeres trobem design event, cost event i business plan presentation. No es busca tant el rendiment com quina enginyeria hi ha darrere el cotxe. Un jurat posa a prova els teus coneixements amb diferents preguntes sobre el cotxe i els costos d’aquest, i també es realitza una presentació d’un pla de negocis fictici, buscant possibles inversors. L’únic requisit és que estigui relacionat amb el vehicle. 



Les dinàmiques en total són cinc: l’skidpad, acceleration, autocross, endurance, efficiency. La prova de skidpad, que consisteix a dibuixar un vuit en el menor temps possible; acceleration, recórrer 75 metres en línia recta i fer-los tan ràpid com es pugui. La d'autocross podria similar el que a Fórmula 1 és la volta ràpida, i llavors hi ha endurance, que és córrer 22 km amb el menor temps possible. L’última, efficiency, es fa al mateix temps en la qual transcorre l’endurance.

Un cop acabats aquests 22 km, es torna a repostar el cotxe, en el seu cas -en la categoria d’elèctric es miraria el voltatge de la bateria-. Es fa una relació entre el temps que s’ha fet l’endurance i el combustible que ha consumit, i a partir d’aquí es treu la puntuació. 

El tret més característic de les competicions són els quizzes. Qui té més bona nota en aquest examen pot participar en la competició. Les preguntes solen ser molt generals, però totes estan relacionades amb enginyeria. Són preguntes o tipus test, resposta oberta… Tot l’equip al complet participa en el quizz, ja que són moltes preguntes amb un temps limitat. "Ho tenim estructurat per departaments, i hi ha diferents persones per a cada temàtica més o menys", explica Josep Sucarrats, coordinador d’electrònica i software de l’equip de Dynamics. En el cas d’Alemanya, l’any passat s’hi van presentar 230 equips internacionals de combustió, només en competeixen 30. És un examen que s'obre a una hora, i tot l’equip es reuneix, es divideixen les tasques i amb un temps limitat s’han de contestar a totes les preguntes. 

Són moltes hores extres, entre setmana i inclús els caps de setmana, que tots els participants de l’equip dediquen a aquest projecte. Per entrar a l’equip, et fan un seguit de proves i finalment passes una entrevista, on ja t’avisen que la dedicació a aquest projecte és completa. Els crèdits que els donen per a aquest projecte queden curts per totes les hores dedicades. Les competicions, en les quals s’han de desplaçar i afegir un transport i allotjament extra, s’ho han de finançar ells mateixos. Intenten tenir diferents patrocinadors, però les despeses no arriben a cobrir ni un quart de tot el que suposa anar a competir a Europa.

Tots tenen clar que l’experiència i els coneixements que s'adquireixen - que normalment amb els de la universitat no en tenen prou i s’han de fer cursos en línia per a temes que encara no han tractat-  et deixen en un molt bon lloc després per a entrar ja en el món laboral.


 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —