Moment en que s'ha anunciat la guanyadora.
Moment en que s'ha anunciat la guanyadora.
Publicat el 18 de juny 2022

L'esforç, la perseverança i el fet d'assumir riscos han triomfat a Eufòria. La Mariona ha aixecat el trofeu del certamen català en la gran gala final, celebrada el vespre de divendres 17 de juny. La precisió ha estat la millor arma de la vallenca durant el seu pas pel concurs, i 138.000 catalans i catalanes ho han apreciat votant-la com a guanyadora. 

Magnètica, constant i gran

La Mariona ha estat des de la gala zero una ferma candidata a endur-se el premi, sent l'única concursant que no ha trepitjat la zona de perill. Ja en la segona semifinal va comprovar l'afecte del públic passant a la final amb el 47% dels vots. Si més no, ella mai s'ha plantejat cap expectativa al respecte, però sí s'ha sentit guanyadora només pel fet d'haver viscut l'experiència. Quan el Miqui Núñez li ha entregat el trofeu -entre llagrimentes del Lildami- la guanyadora ha parlat als altres concursants dient "això és de tots, per haver sigut tan valents i superar tots els reptes". 


La Mariona aixecant el trofeu d'Eufòria.

Aquestes últimes 13 setmanes d'interacció amb els companys i els coaches li han reportat precisament això, vivències intenses que l'han ajudat a confiar en si mateixa: "He fet coses que mai abans pensava que podria fer", com ballar i cantar a la vegada. El que és irrefutable són els tres premis que s'endú a Valls: cantar a la Marató de Tv3, un contracte discogràfic i acompanyar el Miqui en la cançó de l'estiu de Tv3 i Catalunya Ràdio.

La família ha sigut un pilar fonamental en el pas de la Mariona pel concurs. Ella mateixa ha reiterat diverses vegades que els seus pares signifiquen un gran recolzament. A més, cantant "La Mare" a la gran final, la Mariona ha complert el desig d'una persona molt especial per a ella: "La meva àvia em va dir que havia de cantar aquesta cançó algun cop a sobre d'un escenari", segons ha explicat la concursant. 

La força de Beyoncé i la tendresa de Vaiana
El talent i potencial que presentava la Mariona al principi s'han vist multiplicats en l'última gala. La guanyadora ha fet servir la bala de la tendresa en la versió de "La Mare" de Dyango, evidenciant el registre que millor la defineix: la balada en català. En la segona actuació ens ha mostrat la Mariona més explosiva interpretant "Physical" de Dua Lipa. Tot plegat perfectament harmonitzat amb la seva mirada magnètica que t'atrapa en el tema. 


És copsadora la seva capacitat de fer semblar fàcils coses tan complicades com són clavar cada nota, allargar les frases infinitament o desplaçar-se arreu de plató i cantar sense ofegar-se. Aquestes coses que la Mariona fa de manera natural, realment porten al darrere hores i hores d'esforç constant. Tanmateix, és de valorar com en tots els vídeos d'assajos la vallenca afrontava cada nou repte amb humor i un somriure.


"Trobaré a faltar aquest tipus d'actuacions", comentava la Mariona en la final. Actuacions on ha demostrat poder, cantant per la mateixa Beyoncé, feblesa interpretant "La plaça del diamant" i una sensibilitat extrema amb el tema "T'estimo" que ens va enamorar a tots. També ha fet saber als productors de Disney que la poden trucar si algun dia decideixen doblar pel·lícules al català. 

Triquell: el camaleó d'Eufòria
Malgrat que la Mariona s'ha convertit en la protagonista de la nit, el segon finalista també ha oferit un bon espectacle. El plató d'Eufòria ha recordat a una escena de "Pulp Fiction" amb la versió de"Pump it" de Black Eyed Peas; semblava que el Triquell ja no ens podia sorprendre més, però ho ha tornat a fer fusionant el rap i el seu característic flow. A més, l'escenari ha esdevingut un skate park convidant a l'actuació el ciclista de biketrial Ot Pi. Amb "Ull per ull" d'Adrià Puntí el segon finalista ha oferit una de les seves versions més honestes. Al final de la nit, el 39% del públic català s'ha pujat a la "triquineta" votant-lo. Al llarg de la nit, el jurat ha reiterat perquè el Triquell mereixia arribar tan lluny en la trajectòria d'Eufòria: "personalitat camaleònica, magnetisme, sense filtres i honest", així l'han descrit. 

Núria: un volcà imparable

La Núria s'ha acomiadat d'Eufòria aconseguint la tercera posició amb un 25% de recolzament del públic, però no ha marxat per la porta de darrere precisament. Ho ha donat tot en l'actuació de "Who you are", però ha despuntat especialment amb la versió de "Història repetida" de Núria Feliu. La garrotxenca ens ha regalat la seva versió més sensual i desenfrenada, que ha assolit el punt àlgid quan ha mirat al cel i li ha caigut aigua a sobre. Ens ha recordat que "la vida és per a gaudir", i que ella mateixa surt a l'escenari a gaudir. 

Intercanvi de papers per una nit
En el vell mig del programa, els coaches i el jurat han oferit el momentàs de la nit: un crossover en què s'han vestit com els concursants en gales anteriors i han representat fragments d'actuacions. Els concursants i el públic de plató no han pogut amagar l'impacte que això ha suposat. Per uns instants s'han intercanviat els papers apoderant els artistes, cosa que mai abans s'havia vist en talent shows


Així, el programa ha trencat jerarquies per una nit; ha estat una forma elegant de riure's d'ell mateix. A més, un cop finalitzada l'actuació, els tres finalistes han valorat amb ironia des de la cadira del jurat. 

Queda el Palau Sant Jordi
La gran final d'Eufòria no ha decebut i ha servit per a posar la cirereta a 13 programes d'un format revelació. Aquesta producció s'ha desmarcat d'altres models com Operación Triunfo o La Voz, sobretot pel protagonisme que ha donat als ex-concursants. En les últimes gales han fet els coros dels seus companys, i han estat convidats a la final on han pogut seure davant dels focus. A més, s'han fet connexions en directe amb els tres pobles dels finalistes. 

Termina així la primera edició d'Eufòria havent anunciat dues dates de concert al Palau Sant Jordi on actuaran els 16 concursant. 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —