.
Per ACN
Publicat el 10 de setembre 2023

El Marroc ha sol·licitat oficialment ajuda a Espanya per a fer front a les conseqüències del terratrèmol a Marràqueix. Així ho ha confirmat el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest diumenge, on ha assegurat que n'enviaran "tanta com el Marroc necessiti" tant en equips de salvament i rescat com en la posterior reconstrucció.

El cap de la diplomàcia espanyola també ha assenyalat que de moment no tenen constància de víctimes i ferits espanyols i ha descartat llogar avions per repatriar els qui ho desitgin. Albares ha justificat que "no és necessari" i ha assenyalat que estan en contacte amb les companyies Iberia i Binter per augmentar la seva capacitat.

El dispositiu espanyol "està en marxa" després que Albares hagi rebut, aquest dissabte a la matinada, la trucada del seu homòleg marroquí, "que oficialment ha sol·licitat ajuda d'Espanya". Segons el ministre espanyol, ja està en coordinació amb els ministeris de Defensa i Interior per a "activar aquest mecanisme" i enviar equip de salvament i rescat.

El titular d'Exteriors no ha quantificat el nombre d'equips que enviaran, però ha assegurat que l'ajuda "serà tanta com el Marroc necessiti, tant en aquest primer moment amb equips de salvament i rescat per trobar el nombre més gran de persones amb vida, com quan toqui la reconstrucció".

En contacte amb companyies aèries

El govern espanyol descarta posar avions per a la repatriació d'espanyols, com sí que va fer a l'Afganistan, perquè considera que "no és necessari" tenint en compte la proximitat i les connexions existents entre tots dos països. Albares ha explicat que estan parlant amb les companyies aèries Iberia i Binter perquè els propers avions tinguin "més capacitat de la prevista".

Espanya enviarà 65 efectius de la UME 

El govern espanyol ha informat que està gestionant el desplegament "immediat" d'un contingent de 65 membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) per ajudar en les tasques de cerca i rescat de supervivents del terratrèmol al Marroc. "La Direcció General de Protecció Civil està coordinant aquest desplegament, al qual podrien afegir-s'hi equips addicionals de comunitats autònomes", han precisat fonts del Ministeri de l'Interior.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va oferir ahir dissabte l'ajuda dels serveis d'emergències de Catalunya. Protecció Civil ja ha brindat material i personal dels Bombers i dels Mossos per donar suport a les tasques de rescat, i ha coordinat l'oferiment de material i personal de Bombers de Barcelona.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —