Pagesos de Ponent manifestant-se contra el tancament del canal d'Urgell i Segarra-Garrigues a la plaça Sant Jaume
Pagesos de Ponent manifestant-se contra el tancament del canal d'Urgell i Segarra-Garrigues a la plaça Sant Jaume
Per ACN
Publicat el 24 de maig 2023

La manifestació del sector agrari de Ponent ha arribat a Barcelona amb centenars de pagesos afectats pel tancament del canal d'Urgell i del de Segarra-Garrigues, un mes després que s'implementés com a restricció per combatre la sequera. Els mobilitzats han estat rebuts pel president del Govern, Pere Aragonès, i per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, a qui han traslladat les greus conseqüències de limitar l'aigua de les collites.

Els manifestants exigeixen ajuts immediats i una millor gestió de l’aigua a les administracions davant la crisi de la sequera. A més, entregaran una caixa de pomes als polítics, com a símbol les últimes que es van collir als camps de Lleida l'any passat.


La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, amb els representants del sector agrari de Ponent a l'entrada del Palau de la Generalitat. Font: Maria Aladern

El sector agrari exigeix ajuts immediats pel tancament dels canals i una "solució de país" per evitar "mort anunciada". El portaveu de la nova plataforma, Jaume Perera, ha avisat que el sector està davant d'una "mort anunciada" si no s'actua ràpidament. "Cal una solució de país", ha dit, remarcant que la manca d'aigua "no és només un problema del sector agrícola", sinó que implica també als ciutadans o les indústries.

Perera ha recordat que Catalunya és autosuficient alimentàriament, però que si s'arriba al pitjor dels escenaris de la sequera i desapareix bona part del sector agrícola, això es perdrà. "Dependrem dels aliments que vinguin de fora, les multinacionals arribaran i adquiriran les nostres finques, plantaran el que voldran i marcaran els preus que els doni la gana, i ho notareu al súper, quan vulgueu una barra de pa o un quilo de fruita", ha avisat.

Marxa des de Ponent

Les reserves al límit dels embassaments de Rialb i Oliana i la falta de pluges van forçar aquesta mesura inèdita en els 161 anys d'història de la infraestructura que ha deixat als pagesos abocats a buscar alternatives per intentar regar i salvar les seves collites. Els efectes de la falta d'aigua ja es fan notar, sobretot a l'alfals i als fruiters.

Davant aquesta situació d’incertesa, els pagesos de la regió, així com els representants dels principals sindicats i cooperatives agràries van crear la Plataforma Manifest del Gran Urgell, que ha sigut la convocant d'aquesta multitudinària manifestació a Barcelona.

Concretament, els pagesos han sortit des de Golmés en caravana i un cop arribats a Barcelona han fet una primera parada a la plaça Sant Jaume, on s'ubica la seu del Govern. Posteriorment, han passat per la seu de la Comissió Europea al Passeig de Gràcia.


Els manifestants mostrant la pancarta reivindicativa al carrer Mallorca de Barcelona. Font: Maria Aladern

La marxa vol reivindicar les seves demandes al Govern i conscienciar també a la població de la importància de vetllar pel sector agrari. Així doncs, la protesta també busca alerta als ciutadans que quedar-se sense fruita o cereal de proximitat implica un augment considerable de preus dels aliments, que s'han de comprar en altres països.

Per la seva banda, el director general d'Afrucat, Manel Simón, ha reclamat al conjunt de la societat que s'impliqui en l'estalvi d'aigua. "Sembla que la sequera només l'estem patint al camp, però si no hi ha aigua, no n'hi ha per ningú", ha remarcat. 

Simón ha recordat que a la zona del Canal d'Urgell només es garanteix, hores d'ara, un rec al juny. "Això no garanteix la supervivència dels arbres fruiters", ha lamentat. En aquest sentit, ha assenyalat que en aquesta zona hi ha el 50% de la producció de pomes i peres de Catalunya, que representa el 70% de tota la producció a l'Estat. "No estem parlant d'una cosa menor", ha dit. 

Segons Simón, si es perden els arbres, caldran cinc anys per tornar a tenir producció, i això en els casos en què els pagesos tinguin "el coratge i el finançament" de començar de zero de nou. En aquest temps, ha avisat, hi hauria el risc que la competència aprofités per exportar cap a Catalunya i Espanya. "Està en risc la nostra sobirania alimentària", ha conclòs.

Jordà vol més implicació del Ministeri 

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha demanat més implicació al Ministeri d'Agricultura per a l'elaboració dels peritatges previs que hauran de concretar la collita que no es podrà recollir a les finques de fruita arran del tancament dels canals Urgell i Segarra-Garrigues.

"És clau, és extremadament important perquè després puguem donar resposta al que no haurà estat una collita concreta", ha afirmat la consellera en declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb la Plataforma Manifest del Gran Urgell. De moment, ha explicat que la Generalitat s'ha compromès a accelerar aquests peritatges i ha reclamat al Ministeri, de qui ha dit "que hi és però hi ha de ser més" perquè tot sigui "més àgil i més ràpid".


La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, atén els mitjans de comunicació a les portes del Palau de la Generalitat. Font: Aina Martí

La consellera ha insistit que fer aquest peritatge és "imprescindible" disposar de l'afectació a les finques per prendre la decisió de fer caure la fruita en cas que només es puguin salvar els arbres. "És primordial salvar els arbres per produir l'any vinent, Si es moren poden passar cinc anys fins a tornar a produir i això seria una estocada molt important per al sector que no ens podem permetre com a país", ha afegit Jordà.

Els peritatges s'elaboren normalment després de pèrdues causades per inclemències meteorològiques com les pedregades, però en aquest cas serviran per conèixer el "potencial productiu" de les finques i "donar la tranquil·litat" als pagesos. "Podrem donar una resposta amb garantia d'equivocar-nos molt poc i puguem ajudar a cada pagués amb allò que tenien a les finques", ha continuat Jordà.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —