Un plàstic flotant al Mediterrani
Un plàstic flotant al Mediterrani
Un plàstic flotant al Mediterrani
Per EFE
Publicat el 09 de febrer 2022

“Existeixen indicadors que pràcticament tot l’ecosistema del Mediterrani es troba afectat per la contaminació plàstica”. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen d’un nou informe publicat per la World Wide Fund for Nature (WWF), l’ONG dedicada a la conservació del medi ambient.

Segons l’associació, el Mediterrani s’ha convertit en un dels mars amb major concentració de microplàstics del planeta, la qual cosa suposa un greu impacte per al seu ecosistema i amenaça la supervivència de 134 de les seves espècies, entre elles foques i balenes.  L'informe, elaborat per Institut Alfred Wegener, apunta que s’ha superat el llindar de concentració de microplàstics a partir del qual és probable que es produeixin "riscos ecològics significatius".

Sobre els efectes en la indústria pesquera, l’expert ha assenyalat que, encara que de moment no hi ha proves concloents que la ingesta de peixos del Mediterrani sigui perjudicial per a la salut, la destrucció dels ecosistemes suposa un risc econòmic considerable per a les comunitats que depenen de la pesca. “A llarg termini, pot generar efectes adversos per a l’economia de les comunitats que depenen de la pesca i la salut humana”, ha afegit a Efe el director de política global de plàstics de la WWF, Eirik Lindebjerg.


Espanya, al top 5 de contaminadors

Lindebjerg també ha afirmat que més de 100 espècies al Mediterrani són víctimes de la contaminació plàstica, i entre les més afectades destaquen les tortugues de mar o les aus marines, que pateixen alteracions en el seu sistema digestiu a causa de la ingesta d'aquests materials, en ocasions letals per a aquests animals.

Segons les dades de l'ONG, Espanya és un dels cinc països que més contaminen el Mediterrani amb plàstics. Xifres similars a les de França i només per darrere d'Egipte, Turquia, i Itàlia. Altres ecosistemes marins com els manglars o els esculls de coral, els quals proporcionen elements vitals per a les poblacions humanes així com per a les espècies marines, també es troben seriosament amenaçats.

Per dur a terme l'estudi dels nivells de contaminació als mars s'han emprat diferents mètodes com el seguiment via satèl·lit, l'anàlisi de mostres d'aigua marina o l'estudi de les colònies d'aus marines.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —