Mercè Berengué, arquitecta: "La rehabilitació patrimonial genera pertinença a la zona"
Per EFE
Publicat el 22 de novembre 2021

L'arquitecta catalana Mercè Berengué ha assegurat aquest dissabte que la rehabilitació d'elements patrimonials genera "un sentiment de pertinença" entre els veïns d'aquesta zona i dota "d'identitat" a l'espai urbà.

Després de la seva intervenció en les XXI Jornades Internacionals d'Intervenció en el Patrimoni que se celebren a Logronyo, Berengué ha detallat en una roda de premsa el projecte de construcció de 46 habitatges socials en la nau de l'antiga indústria tèxtil Fabra i Coats de Barcelona. Aquest projecte, dissenyat per l'estudi Roldán Berengué, va guanyar aquest any la 63 edició dels Premis FAD, en la categoria d'arquitectura.

Per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona, s'ha aconseguit transformar una de les naus de magatzematge de fil en un complex d'habitatge social i un edifici d'equipament per la Colla Castellera Jove de la ciutat.

Dificultats

Aquesta arquitecta ha reconegut que va ser un projecte "molt polèmic a l'origen, per pioner", perquè era la primera vegada que es conjugava la recuperació del patrimoni industrial amb la promoció d'habitatges socials, la construcció dels quals va comportar unes "exigències de preu, ús i austeritat increïbles".

L'execució de les obres es va perllongar durant 13 anys, ha recordat, i malgrat la "oposició inicial" de col·lectius com els extreballadors d'aquesta fàbrica, tres anys després de finalitzar els habitatges no hi ha hagut cap problema amb aquests edificis, mentre que en altres de nova construcció apareixen anomalies. Per això, ha considerat que va ser més complicat superar "l'estupidesa mental" del procés previ a la construcció que encaixar els habitatges de dos dormitoris en l'estructura d'un edifici industrial.

Berengué ha defensat la "sostenibilitat" que permet la rehabilitació d'edificis ja construïts, ja que en aquest projecte, de cada 100 metres quadrats utilitzats, s'han pogut reutilitzar 56 que ja tenia la nau tèxtil, que va passar de tenir dues plantes a quatre d'altura.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —