Praga
Per ACN
Publicat el 06 d’octubre 2022

Més de 40 líders estan reunits a Praga per reforçar les aliances davant Rússia en plena guerra d'Ucraïna. En el marc de la primera reunió de la Comunitat Política Europea, 44 caps d'estat i de govern del continent estan celebrant una trobada a la capital txeca per impulsar la cooperació política, econòmica i en seguretat, entre altres matèries. "Crec que és positiu parlar del futur d'Europa en un context ampli", ha assegurat a l'arribada a la reunió la primera ministra d'Islàndia, Katrín Jakobsdóttir. "És una reunió extremadament important. Compartim el mateix continent i els mateixos reptes", ha assegurat el president del Consell Europeu, Charles Michel.

"Europa ha entrat en una nova fase de la seva història", ha dit l'alt representant de la Unió Europea Josep Borrell, que ha remarcat que el continent està construint una "nova estructura de seguretat" sense Rússia. "No és que no volguem que formi part d'Europa, sinó que Putin l'ha situat fora de la comunitat europea", ha afirmat.

Alts mandataris

El primer ministre belga, Alexander De Croo, ha subratllat que Rússia i Bielorússia són els únics països europeus que no hi són, per no respectar valors com la democràcia i els drets humans. En la mateixa línia, el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, ha confiat que aquest fòrum es converteixi en una "plataforma de lideratge" dins d'Europa.

Al seu torn, el president francès, Emmanuel Macron, ha dit que la trobada "mostra un missatge d'unitat a Europa" i permetrà a tot el continent "compartir una mateixa lectura de la situació" i "construir una conversa estratègica que ara no existeix".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha subratllat que és "molt important" reforçar la cooperació entre els països europeus. "És una magnífica idea", ha dit Sánchez, que ha confiat que aquest espai intergovernamental es "consolidi".

La presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani-Sadriu, ha afirmat que és "un dia important per al continent europeu" i ha advertit que "els reptes són enormes". "Es tracta d'una plataforma en la qual cadascú de nosaltres participa en igualtat de condicions", ha dit.

El primer ministre lituà, Krisjanis Karins, ha destacat que cal "treballar junts" perquè "la guerra a Ucraïna està afectant tots els països" europeus, no només els de la Unió Europea. Per la seva banda, el president del país, Gitanas Nauseda, ha afirmat que "els objectius són comuns" i que "la principal prioritat" ha de ser mantenir el suport a Ucraïna.

El primer ministre d'Albània, Edi Rama, ha advertit que la Comunitat Política Europea "no és una idea nova" i ha confiat que es consolidi i no calgui una nova crisi per "continuar celebrant aquestes trobades". Finalment, el primer ministre portuguès, Antonio Costa, ha assenyalat que "l'experiència" d'un "format ampliat més enllà de la Unió Europea" és "molt important" per pactar "polítiques convergents".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —