Imatge de Barcelona redibuixada per la contaminació de l’aire l'any 2020, que forma part de l'exposició 'air/aria/aire'
Imatge de Barcelona redibuixada per la contaminació de l’aire l'any 2020, que forma part de l'exposició 'air/aria/aire'
Per EFE
Publicat el 15 de setembre 2021

El rendiment cognitiu i l'estrès empitjoren en els dies de major contaminació a Barcelona, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), amb la participació de 300 veïns voluntaris al llarg de diversos mesos. Així ho mostren els resultats preliminars de "CitieS-Health", un estudi europeu de ciència ciutadana coordinat per Ideas for Change i l'ISGlobal per mesurar com la contaminació afecta la salut mental de les persones a la ciutat.

L'anàlisi s'ha fet durant diversos mesos gràcies a 300 veïns i veïnes que han participat en la investigació de manera voluntària aportant informació sobre els seus hàbits i mobilitat durant 160 dies. La investigació ha revelat que la ciutadania presenta un menor nivell de concentració durant els dies en els quals la contaminació atmosfèrica és més elevada. En concret, el temps de reacció i el rendiment cognitiu poden variar prop d'un 5% entre un dia net i un amb alta contaminació de l'aire. També el nivell d'estrès augmenta en les jornades amb majors nivells de contaminació, amb una diferència de 0,5 (en una escala de 0-10) entre un dia molt contaminat i un buidat.

L'estudi també ha revelat que, durant els dies amb més pol·lució, la salut cognitiva de les persones que viuen a prop d'un espai verd o blau (com el mar) es veu menys afectada que la d'aquelles que resideixen lluny d'aquests punts, mentre que les relacions entre contaminació atmosfèrica i benestar cognitiu semblen no variar en funció de l'exposició al soroll.

Per fer l'estudi, els investigadors van analitzar dades dels participants, que durant dues setmanes no consecutives van fer un test de capacitat d'atenció i velocitat de processament, el nivell d'estrès, l'estat d'ànim i la qualitat del somni i també van facilitar les seves dades de mobilitat (GPS) per estimar la correspondència entre la concentració de contaminants i el temps invertit a les diferents zones de la ciutat. A més, 260 voluntaris van portar un tubet de captació passiva de NO2 que ha permès mesurar la concentració acumulada per cada participant d'aquest contaminant al llarg d'una setmana.

Per comparar la mostra i establir correlacions, els resultats s'han creuat amb altres dades públiques com la mitjana de concentració de contaminants recopilada per les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de l'Ajuntament de Barcelona, el mapa municipal estratègic de soroll de Barcelona o els mapes d'ús del sòl de la ciutat.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —