Més de la meitat dels delictes d'odi denunciats entre 2020 i 2022 han estat perpetrats per joves de fins a 34 anys - Diari de Barcelona

DRETS HUMANS
Més de la meitat dels delictes d'odi denunciats entre 2020 i 2022 han estat perpetrats per joves de fins a 34 anys
Barcelona és el municipi on s'han registrat més delictes d'odi els últims tres anys
Joves menors de 35 anys consten com a autors de més de la meitat dels delictes d'odi denunciats als Mossos d'Esquadra entre els anys 2020 i 2022, a més, del total de denúncies rebudes per la policia catalana, un 22,6% correspon a delictes perpetrats per menors d'edat segons dades demanades per l'ACN.
La LGTBI-fòbia ha estat una de les principals raons que han motivat a incórrer en aquests delictes sent, quatre de cada deu crims d'odi, contra el col·lectiu. D'altra banda, un terç del total de crims per discriminació ha estat per motius ètnics, d'origen racial o d'origen nacional.
Segons les dades proveïdes pels Mossos d'Esquadra, altres raons que han motivat aquests delictes han estat per orientació política o religiosa i discapacitat intel·lectual. Pel que fa als menors, la majoria dels casos també van relacionats amb la LGTBI-fòbia, sent aquests el 77,7% del total de delictes d'odi perpetrats per menors, seguit dels casos de racisme que representen el 15,6% de les infraccions, els casos per orientació política, el 2,4% i els atacs a discapacitats psíquics o mentals l'1,8%.
Augment progressiu del nombre de denúncies
El nombre de denúncies també ha augmentat durant aquests tres anys. El 2020 es van registrar 382 infraccions, 464 per l'any 2021 i 587 al 2022. El portaveu del col·legi de criminòlegs Jaume Hombrado, ha declarat per a ACN que considera "positiu" que s'hagin recollit més casos,ja que "implica que el sistema funciona" i menciona que "l'alternativa és que es rebi una situació de victimització i que no s'arribi a denunciar".
En aquests tres anys, tres de cada quatre crims per discriminació han estat perpetrats per homes, que a la vegada també han estat les principals víctimes (63,8%). El president de l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, ha posat èmfasi en el perill que representa el fet que la gran majoria d'autors d'aquests delictes siguin joves.
L'augment dels delictes d'odi entre els joves
El president de l'OCH ho ha relacionat amb el concepte de la masculinitat i considera que, "cal fer deures en l'àmbit educatiu, però també canviar el paradigma de les masculinitats perquè tenim un monstre que actua violentament cap a dones i persones LGTBI " ha declarat en una entrevista per l'ACN. Rodríguez a esmentat també que caldria més assistència psicològica i psicopedagògica a les escoles per reforçar una política educativa que garanteixi els drets LGTBI i previngui l'assetjament.
Jaume Hombrado lamenta que s'hagin normalitzat un seguit de conductes entre els joves, com ara vigilar amb qui surt o es relaciona la seva parella o la vexació de determinats col·lectius. El portaveu del col·legi de criminòlegs relaciona aquesta normalització amb l'aparició de formacions polítiques que "es vanaglorien" o treuen importància al menyspreu d'algunes de les minories socials. Hombrado ha declarat també per a l'ACN que les opinions d'extrema dreta "han existit sempre", però si apareixen figures que defensen i legitimen aquestes idees, el receptor "se sent amb més capacitat per executar-les".
La importància de prevenir i detectar per a intervenir en aquests discursos
A Barcelona s'han donat un 27,4% del total de casos a Catalunya, el que el fa el municipi on s'hi han registrat més delictes d'odi a tot el territori en els tres últims anys.
Davant aquesta situació, Eugeni Rodríguez recalca la importància de la prevenció i detecció, ja que considera que normalment s'actua "tard i malament", a més, comenta que a l'OCH s'han registrat més de 200 casos d'LGTBI-fòbia fins a l'1 de setembre, per tant, si se segueix amb aquesta tendència, el 2023 es podrien superar les dades de l'any anterior. Rodríguez esmenta també que "calen polítiques més contundents" i demana a les institucions que no es doni veu a persones amb un discurs LGTBI-fòbic, ja que així es legitimen aquestes idees.
Blanca Blay (text)/Guifré Jordan (text i visualitzacions)

