Metges Sense Fronteres compleix 50 anys plena de reptes
Per Redacció
Publicat el 19 de setembre 2021

Metges Sense Fronteres compleix mig segle de vida. L'ONG naixia el 20 de desembre de 1971 de la mà d'un grup de metges i periodistes que defensaven una acció mèdica aliena als interessos geopolítics, garant de l'assistència a les poblacions amb víctimes de situacions d'emergència. Des d'aleshores, apunta l'organització a través d'un comunicat, "les raons que van conduir al sorgiment de MSF segueixen vigents: una comunitat internacional incapaç de donar resposta a les crisis humanitàries que més sofriment provoquen i una ajuda humanitària que és més necessària que mai a Síria, Iemen, Afganistan i Etiòpia, entre molts altres llocs".

En els darrers anys, alguns dels reptes de l'ONG han estat donar suport a crisis humanitàries com ara la creació dels camps de refugiats a les illes gregues, el terratrèmol d'Haití, la guerra de Síria i l'arribada de migrants a les costes del Mediterrani, "esdeveniments enquistats en el si de la vella Europa", resa el comunicat. Precisament aquests rescats a la Mediterrània han provocat que els bucs del MSF hagin hagut d'assistir a més de 82.000 persones des del 2015.

Set milions de socis 

Aquest és un dels molts desplegaments humanitaris que realitza l'organització i que són possibles gràcies als seus set milions de socis, gairebé 600.000 dels quals són espanyols, que garanteixen que el 97,2% dels fons siguin d'origen privat. Aquesta independència financera ha estat crucial a l'hora d'actuar als 70 països on MSF està present.

"Si MSF, aquesta cadena d'individus organitzats, som capaços d'aquests èxits, els que veritablement tenen la responsabilitat i encara més recursos per fer-ho, si no ho fan, és per falta de voluntat política, de lideratge veritable, mai de capacitat. Es converteixen per tant en culpables, a còmplices, o irresponsables", reivindica al comunicat el president de MSF Espanya, David Noguera. 

Un compromís humanitari que traspassa fronteres

L'any 1999, l'ONG va rebre el Premi Nobel de la Pau. El qui aleshores era president internacional de l'organització, James Orbinski, va resumir l'essència del testimoni a MSF durant el discurs d'acceptació del guardó: "No estem segurs que la paraula sempre salvi vides, però sí que sabem amb certesa que el silenci mata". El Nobel va ser un reconeixement al compromís que MSF sempre ha tingut amb les víctimes de les pitjors crisis humanitàries.

"Tant de bo puguem veure el dia en què el president de MSF tanqui la nostra oficina i llanci les claus a aquest mar tan nostre, el Mediterrani, el que ens uneix (i no separa) d'Àfrica, com a homenatge i disculpa per no haver pogut assistir a tots els ofegats. Però aquest ofici m'ha ensenyat que això no serà demà. Que els 50 ens serveixin llavors per renovar el nostre compromís, per reforçar aquesta tossuderia que ens porta a buscar els nostres límits i arribar on altres no arriben", clama Noguera.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —