-
Publicat el 03 d’agost 2024

La militància d'ERC ha avalat l'acord amb el PSC per a investir Salvador Illa amb el 53,5% dels vots. Concretament, 3.397 afiliats han votat a favor del pacte, mentre que 2.847 (un 44,8%), l'ha rebutjat. 105 militants han votat en blanc a la consulta, que ha tingut una participació molt elevada: hi han votat el 77% dels 8.226 que tenien dret a vot, un total de 6.349.

Després de l’anunci dels resultats, la directiva de la formació republicana - i amb la notable absència d'Oriol Junqueras - ha comparegut a la seva seu central a Barcelona. Marta Rovira, secretària general del partit, ha qualificat el pacte amb els socialistes com “un resultat coherent” amb el que defensa el partit. “Som independentistes i d’esquerres”, ha conclòs rotundament. Rovira ha admès que la decisió ha sigut “complexa”, però valora positivament el nombre de participants que han votat en la consulta d’aquest divendres. 

Resultats ajustats

Sobre el poc marge amb què el 'sí' s’ha imposat sobre el 'no', Rovira ha destacat que “és un sí però vigilant” i ho ha atribuït a la “militància exigent” que té el partit. Rovira ha advertit que “els silencis del PSC” han fet que molts militants hagin desconfiat del “partit que hi ha a l’altra banda del pacte”, parlant del PSC. “ERC es compromet que es compleixi”, ha fet palès. I és que la militància ha volgut deixat clar que hi ha una gran distància política entre ERC i PSC. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que aquest acord “els porta a l’oposició al Parlament de Catalunya”.

La líder del partit ha emmarcat la votació d’avui com una part fonamental del “procés de reflexió” que van iniciar arran dels mals resultats de les eleccions autonòmiques del juny, on van perdre 13 escons. “L’exercici de democràcia interna que hem fet aquests dies ha sigut brutal”, ha remarcat.

Les claus del preacord

En la seva compareixença, Marta Rovira ha defensat els pactes assolits en el preacord: “Hem dit que sí a la Hisenda catalana i a recaptar el 100% dels impostos, a tenir la clau de la caixa”. També ha fet especial èmfasi als acords als quals s’ha arribat en matèria social i lingüística. Responent a les crítiques externes, ha afegit que l’acord contempla “Contribuir amb una quota de solidaritat amb l’Estat”. 

Aquest preacord va ser avalat per pràctica unanimitat de l'executiva aquest dilluns, en una llarga reunió de gairebé deu hores en què van acabar de tancar "garanties" amb els socialistes. Aquell mateix vespre, Marta Rovira va informar del pacte en una macroassemblea telemàtica amb la militància. Durant les hores posteriors van ser els màxims dirigents d'ERC, incloent-hi Pere Aragonès i Marta Rovira, els qui es van desplaçar a les diferents assemblees territorials per a informar i debatre els termes de l’entesa.

La consulta a les bases ha arribat en un moment complex per al partit, després de perdre 13 escons al Parlament, fins als 20 diputats, i després de l'escàndol pels cartells sobre l'alzheimer durant la campanya municipal d'Ernest Maragall.

Investidura de Salvador Illa

Amb el sí de les bases republicanes, Salvador Illa disposaria dels 68 vots necessaris per a superar el debat d’investidura, previst al llarg de la setmana que ve. Comptaria amb els 42 vots del PSC, els 20 d’ERC i els 6 de Comuns, que també han tancat un pacte amb els socialistes aquesta setmana, validat majoritàriament pel seu Consell Nacional. 

L’única incògnita de cara al ple d’investidura que podria convocar-se per tan aviat com la setmana vinent, serà el vot de la diputada de les joventuts d’ERC, Mar Besses, que es decidirà en un Consell Nacional extraordinari de Jovent Republicà. Si la seva militància votés en contra del preacord, la diputada podria trencar la disciplina de vot i la investidura d’Illa no tiraria endavant.

Un cop aprovat el pacte, Josep Rull, president del Parlament, haurà d’iniciar una nova ronda de contactes per acabar convocant el ple d’investidura de Salvador Illa. Segons va explicar Rull, aquesta ronda es faria de manera telemàtica.

En aquesta sessió parlamentària caldrà estar atents del que pugui passar amb Carles Puigdemont, que va assegurar fa una setmana que hi assistiria presencialment “peti qui peti”. Junts, la formació política de l’expresident, s’ha mostrat molt contrari a la investidura del candidat del partit socialista. De fet, immediatament després de la compareixença d’ERC, Junts ha anunciat que reunirà aquest dissabte la seva executiva per valorar “la nova situació política que aquesta decisió comportarà per al país i per al procés d'independència”.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —