Kyriakos Mitsotakis diposita el seu vot en un col·legi electoral d'Atenes
Kyriakos Mitsotakis diposita el seu vot en un col·legi electoral d'Atenes
Kyriakos Mitsotakis diposita el seu vot en un col·legi electoral d'Atenes
Per EFE
Publicat el 22 de maig 2023

El primer ministre de Grècia i líder de la conservadora Nova Democràcia (ND), Kyriakos Mitsotakis, va guanyar amb amplitud les eleccions legislatives celebrades aquest diumenge, deixant molt darrere al seu principal rival, l'opositor d'esquerra Syriza, d'Alexis Tsipras, segons els primers resultats parcials.

Després de l'escrutini del 61% dels vots, ND va obtenir el 40,8% de les paperetes i treu més de 20 punts d'avantatge a Syriza, que obté el 20%, va informar el ministeri hel·lè d'Interior. En tercer lloc es troben els socialdemòcrates de Pasok-Kinal amb un 12%, seguits pel Partit Comunista de Grècia (7%) i la ultradretana Solució Grega (4,5%). Amb un 2,5%, el partit esquerrà MeRA25, de l'exministre de Finances Yanis Varufakis, quedaria fora del Parlament perquè no supera el llindar del 3% requerit per entrar en la Cambra de 300 escons.

La participació es va situar en el 56,1%, percentatge gairebé idèntic al de les últimes eleccions (2019). Aquests comicis es van celebrar amb un nou sistema proporcional, que situa entorn del 45% el percentatge mínim necessari per apoderar-se de la majoria absoluta en el Parlament, un límit que no ha aconseguit cap partit.

El ministre d'Estat, el conservador Yorgos Yerapetritis, va assenyalar que els resultats constitueixen "una ordre clara" del poble perquè ND govern en solitari. Això assegura que els grecs probablement hauran d'acudir novament a les urnes, previsiblement al juliol, quan el partit més votat obtindria un premi de fins a 50 escons.

Però abans de convocar-se les noves eleccions, hauran de fracassar els tres intents de formar govern dels líders dels partits més votats, que assoliran en els pròxims dies, de manera consecutiva, el corresponent encàrrec de la presidenta del país.

Aquestes eleccions, les primeres que celebra Grècia en els últims 13 anys de crisi econòmica sense estar sota l'estricta supervisió econòmica de la Unió Europea (UE), han estat marcades per l'encariment del cost de la vida que preocupa la població hel·lena. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —