Carme Junyent a una entrevista del Diari de Barcelona
Publicat el 03 de setembre 2023

La lingüista i professora Carme Junyent, referent en l'estudi del catala des de diversos àmbits, ha mort als 68 anys, a causa d'un càncer de pàncrees. Nascuda el 1955 a Masquefa (Anoia), Junyent era professora de lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (UB) –especialitzada en les llengües amenaçades, l'antropologia lingüística i les llengües de la immigració a Catalunya- i directora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA). És autora d'una vastíssima obra sobre la situació de les llengües del món i la diversitat lingüística. Junyent va ser també presidenta del Consell Lingüístic Assessor i guardonada amb la Creu de Sant Jordi el 2019 "per la seva llarga trajectòria en l'estudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i al món".

També es va desplaçar a les universitats de Marburg, la de Colònia i la de Califòrnia per completar la seva formació. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona (UB) amb una tesi sobre les llengües a l'Àfrica i la seva expansió. Va treballar com a professora de lingüística general a la Facultat de Filologia de la UB. "Si desapareix una llengua, la humanitat perd coneixement", afirmava sempre Junyent.

Junyent ja s'acomiadava dels seus estimats el dia que la van operar pel càncer. Tot i haver superat l'operació, ja sabia que no sobreviuria molt més. És per això que la lingüista va decidir publicar una sèrie d'articles a VilaWeb per publicar durant aquest estiu. Un d'aquests articles ja el va escriure per ser publicat després de la seva mort, titulat "Morir-se en català". A l'article, publicat pocs minuts després de publicar-se la notícia de la seva mort, Junyent recorda al govern que "morir-se en català és un dret dels catalans i que l'administració hi té coses a dir i fer".

Més enllà de la recerca en relació a les llengües en perill d'extinció, l'antropologia lingüística i les llengües que han arribat a Catalunya a través de la immigració, Junyent va dedicar temps a contemplar la qüestió de l'ús del gènere desdoblat. L'any 2010, va ser l'artífex d'una jornada titulada 'Visibilitzar o marcar: repensar el gènere en la llengua catalana', i a partir d'aquell esdeveniment, Grup 62 va recollir les seves ponències en forma de llibre.

Aquest document va esdevenir fonamental en la defensa del gènere no marcat o de l'ús del masculí com a opció inclusiva, fet pel qual Junyent va escriure nombrosos articles de divulgació. Al 2021, va editar el llibre 'Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou' (Eumo), una obra que va provocar un debat encès i polèmic a les xarxes socials en relació a la pertinença dels desdoblaments o la utilització del tercer gènere.

El llibre recopila les opinions d'un conjunt d'uns setanta lingüistes sobre el llenguatge inclusiu i les seves aplicacions, proporcionant arguments des de diverses àrees com l'administració, l'educació, la universitat, la correcció i la traducció, la informació i l'entreteniment, tot relacionat amb la llengua i el gènere.

El Diari de Barcelona va tenir l'oportunitat de parlar amb Junyent l'agost del 2021, en aquesta entrevista de Roger Palós.

Commoció per la mort de Junyent
Les reaccions de commoció i d'agraïment per la feta s'han multiplicat a la xarxa des de primera hora:

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —