Franco Battiato
Per Redacció
Publicat el 20 de maig 2021

El cantautor sicilià Franco Battiato s'ha mort avui als 76 anys, a casa seva, a Milio (Sicília). El cantautor feia anys que s’havia retirat dels escenaris, després que se li diagnostiqués alzheimer. El seu darrer concert va ser el 17 de setembre de 2017 al Teatre Romà de Catània, tot i que no va anunciar la seva retirada oficial fins al 2019, quan va publicar el seu últim àlbum, Torneremo ancora. La família de Battiato ha comunicat que el funeral es farà en la més estricta intimitat i ha demanat respecte per la seva privacitat. Nosaltres el recordem amb 10 cançons que, potser sense saber-ho, segur que heu escoltat moltes, potser desenes, potser centenars, de vegades.

1. Voglio vederti danzare (1981, de l'àlbum La Voce del Padrone)
Un dels himnes més reproduïts i versionats de Battiato. En aquesta ocasió el recordem amb una versió en directe que formava part de l'àlbum La Cura, de 1997:


2. Centro de gravità permanente (1981, de l'àlbum La Voce del Padrone)
Probablement la cançó més coneguda i aplaudida de Battiato, que relata la necessitat i la recerca d'un centre de gravetat permanent. En aquesta ocasió, el vídeoclip original, de fa exactament quaranta anys.
"Cerco un centre de gravetat permanent,
que no em faci cambiar d'opinió sobre les coses, sobre la gent"

 

3. La stagione dell'amore (1983, de l'àlbum Orizzonti Perduti)
Del concert 'Concerto Hangar Bicocca Milano', del 2016, aquesta versió en directe de La stagione dell'amore amb acompanyament d'una orquestra pren més sentit encara que en el moment de la seva publicació, l'any 1983. La cançó és una mirada retrospectiva dels sentiments, que amb l'edat, qui sap, potser canvien.
"Si penso com he malgastat el meu temps
que no tornarà, ja no tornarà"


4. La cura (1986, de l'àlbum L'Imboscata)
Del mateix concert, aquesta versió de La Cura, una altra de les cançons més aplaudides de Battiato i que millor han envellit, guanyant sentit amb el temps. Tracta sobre les cures i sobre com ens hem de cuidar els uns als altres:

"Et protegiré de les pors, de les hipocondries
dels torbaments que a partir d'ara trobaràs a la vida
de les injustícies i dels enganys del teu temps
dels fracassos que per la teva natura atreuràs"

"I et curaràs de totes les malalties
perquè ets un ésser especial
i jo, jo tindré cura de tu"
 

 

5. Prospettiva Nevski (1980, de l'àlbum Patriots; l'any 1994 revisada i republicada a l'àlbum Unprotected)
En aquesta ocasió, un altre directe, a Roma, l'any 2016, amb l'Ensemble Symphony Orchestra, juntament amb la cantant Alice. Prospettiva Nievski fa referència al carrer homònim que travessa la ciutat de Sant Petersburg.

 

6. Bandiera Bianca (1981, de l'àlbum La voce del padrone)
En aquesta ocasió, un vídeo enregistrat en un plató de televisió, una al·legoria a la necessitat de pausa i de calma davant massa abusos i sorolls. Al vídeo, Battiato comença a cantar amb ulleres de sol, però just quan la lletra diu "hi ha qui els posa ulleres de sol, per aconseguir més carisma i un simptomàtic misteri", se les treu.

 

7. Quello che fu (1998, de l'àlbum Gommalacca)
Una altra mirada enrere, un record d'un amor passat, d'uns temps millors. Tot allò va ser allò que va ser.

 

8. Shock in my Town (1998, de l'àlbum Gommalacca)
Aquesta cançó, de ja més de 20 anys, té alguna cosa de premonitori: parla d'un món degenerat, d'una societat embogida, neoprimitiva, per culpa d'haver fet un mal ús, desaforat de la tecnologia. Aquest n'és el vídeoclip original:

 

9. U Cuntu (2009, de l'àlbum Il tutto è più della somma delle sue parti)
En aquesta ocasió Battiato canta en sicilià, llengua materna del cantant. És una cançó trista, en què lamenta la destrucció i la deixadesa que pateix Sicília, com si sempre pogués ser pitjor, com si tot pogués anar malament i l'illa en fos la primera i principal víctima.

 

10. Torneremo ancora (2019, de l'àlbum Torneremo ancora)
Aquesta és la cançó que obre i dona nom al darrer disc de Battiato, entregistrat amb la Royal Philarmonic Orchestra de Londres, l'any 2019. I el títol, qui sap, una vegada més, també era premonitori: Torneremo ancora (tornarem, una vegada més).

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —