Bloc al carrer aragó
Per Amàlia Garcia
Publicat el 07 de febrer 2021

Actualment, al món, se’n parla molt, de qui nega. Ja sigui negar el canvi climàtic, que la terra és esfèrica o que existeix la violència masclista. En el fons, no és tan important allò que es refuta, sinó fer-ho. El negacionisme, així, és com un sac en què encabim moltíssimes teories i que generalment es resumeix com el rebuig a acceptar una realitat empíricament verificable.

Es tracta d’un fenomen global i Barcelona no se n’escapa. Així ho demostra un bloc al carrer Aragó, que s’ha convertit en testimoni de la teoria negacionista que últimament acapara més mirades: negar el coronavirus. La pancarta que penja d’un dels seus balcons és colpidora: “Basta ya, falsa pandemia. Sanitarios terroristas”. 

La persona que l’ha penjat creu fermament que no hi ha proves que garanteixin l’existència del coronavirus i, per tant, assegura que no estem vivint una pandèmia. Explica que es tracta d’una grip que s’ha deixat evolucionar fora de control. Ha decidit penjar la pancarta perquè vol mostrar públicament la seva indignació davant del que considera una farsa i d’unes mesures restrictives que considera injustes.

Però negar l’existència d’aquest virus no té cap validesa científica. El SARS-CoV-2 s’està estudiant en profunditat i se n’ha seqüenciat el genoma de les diferents variants. A més, encara que el Ministeri de Sanitat espanyol hagi rebut crítiques d’inexactitud i falta de transparència, com també ha succeït als governs d’altres països, només cal escoltar el testimoni de pacients i familiars per entendre l’impacte d’aquesta malaltia. Cal recordar que, a Espanya, 59.805 persones han mort per coronavirus (entorn de vint mil a Catalunya) i des que va començar la pandèmia se n’han confirmat 2.851.869 casos.

Malgrat les dades, diversos llocs web, comptes a les xarxes socials i xarxes de missatgeria privada s’han convertit en l’espai ideal per difondre informació falsa, que verificadors com Neutral desmunten diàriament. Els exemples d’aquesta desinformació són gairebé incomptables: des d’assegurar que les mascaretes no serveixen i provoquen infeccions, fins a fer creure que la malaltia s’estén a través de la tecnologia 5G.

Segons el Baròmetre de Barcelona, el 16,5% de la població de la ciutat creu que el coronavirus és una conspiració de les elits mundials per retallar les nostres llibertats. Davant d’això, professionals d'hospitals catalans i del Col·legi de Metges de Barcelona (Comb) han mostrat el seu malestar davant d’unes idees que no tenen cap fonament. El secretari del Comb, Gustavo Tolchinsky, ha lamentat que figures públiques com l’expresident dels Estats Units, Donald Trump; el president del Brasil, Jair Bolsonaro, i el cantant Miguel Bosé, entre altres, donin visibilitat a un fenomen com els negacionistes, que és molt minoritari.

El director de l’UCI de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Jordi Mancebo, en la mateixa línia, ha demanat que la gent respecti les mesures que eviten la transmissió del virus. Alhora, ha lamentat que "hi ha fake news que són gratis i són una vergonya", en relació al paper que han jugat les xarxes socials en la desinformació. 
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —