El nou “piti” dels joves - Diari de Barcelona
Reportatge
El nou “piti” dels joves
L’ús de les cigarretes electròniques entre els adolescents va a l'alça, mentre que el del tabac s’estabilitza
“Si deixes de fumar, vapeges; si deixes de vapejar, tornes a fumar”. L’A. A. va fer el salt del tabac a les cigarretes electròniques com a via per deixar de fumar; ara fuma i vapeja. El nombre de joves que, com ella, comencen a fumar vàpers pensant que té menors efectes negatius que el tabac, no para de créixer.
“Afirmar que els vàpers ajuden a deixar de fumar és qüestionable”, assenyala al Diari de Barcelona la Dra. Montserrat Moral, presidenta de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCaTT), que forma part de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya. Tot i que s’utilitzen aquests aparells per a determinats tractaments, no hi ha prou evidència científica que fonamenti el seu ús per a aquesta qüestió.
En canvi, sí que hi ha estudis que mostren que els vàpers poden portar els seus consumidors a passar-se al tabac o, fins i tot, acabar consumint tots dos productes, cosa que és altament perjudicial.
“El nostre consell és que qui vulgui deixar de fumar demani ajuda a un professional”, declara la Dra. Montserrat Ballbé, investigadora de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, i assegura que les teràpies conductuals i els medicaments per deixar de fumar tenen una eficàcia demostrada.
Regulacions insuficients
“Utilitzo el vàper per la comoditat”, explica l’A. A. “Et permet fumar on vulguis i quan vulguis”. L'últim informe de l’OMS en fa alerta evidenciant que només 42 països han prohibit completament l’ús d’aquests dispositius en espais públics interiors, llocs de treball o al transport públic. I es rebaixen a 24 els que en limiten la publicitat.
“L’evolució en l’ús de les cigarretes electròniques fa evident que hauríem d’avançar en la seva regulació”, sosté Ballbé. De moment, Espanya té lleis destinades a, per una banda, controlar alguns aspectes de la composició d’aquests productes, com la quantitat de nicotina màxima que poden tenir; també a establir alguns espais lliures de cigarretes electròniques, com per exemple l’interior d’hospitals i escoles, i, finalment, a prohibir-ne la publicitat, sigui directa o indirecta, als mitjans de comunicació i a través d’influencers. De totes maneres, segons els experts, són insuficients.
“Podríem ampliar els espais on no es poden utilitzar els vàpers, eliminar els sabors més enllà del de tabac i prohibir els aparells amb formes destinades a atraure els menors d’edat”, proposa la doctora Ballbé.
Conseqüències desconegudes
“Soc conscient que el vàper té conseqüències per a la salut, però no sé quines concretament”, apunta l’A. A. ”La població no té clars els efectes de les cigarretes electròniques, ja que és un producte relativament nou”, confirma Ballbé. En gran part, aquesta falta d’informació està motivada per les estratègies de whitewashing que les empreses tabaqueres han dut a terme per millorar l’opinió del públic envers els seus productes.
“Primer es comercialitzaven com cigarretes electròniques i després han blanquejat el seu nom transformant-lo en vàper”, considera Moral, i afegeix que a les empreses que venen aquests productes els interessa que "s’associï el vàper al vapor d’aigua", però en realitat el que s’inspira "no deixa de ser un compost químic”.
Encara no hi ha estudis a llarg termini que tractin els efectes d’aquests productes, però sí que se'n saben algunes seqüeles. “S’ha analitzat la composició de la substància que s’expulsa en vapejar i s’han trobat elements potencialment cancerígens”, avisa la presidenta de l'SCaTT. Ballbé afegeix que, “a més dels efectes negatius de la nicotina sobre el sistema cardiovascular en els adults i sobre el desenvolupament cerebral en els adolescents, les partícules ultrafines del que s’inspiren impacten profundament als pulmons i a les vies respiratòries i provoquen inflamació”.
De fet, ja ha aparegut una malaltia associada directament als vàpers i que no es dona amb el tabac: l’EVALI. Aquesta afecció consisteix en una inflamació severa del sistema pulmonar causada per la presència d’oli de vitamina E als compostos dels vàpers. “De totes maneres —adverteix el Dr. Allam Sam, pneumòleg, en unes declaracions a ARPOM— tots els vàpers poden produir inflamació pulmonar en major o menor mesura”.
Les dades avalen la versió dels investigadors: segons l’Informe sobre Cigarretes Electròniques dut a terme pel Ministeri de Sanitat espanyol l'any 2022, gairebé la meitat dels adolescents d’entre 14 i 18 anys (48,4%) han consumit en algun moment vàpers. Això ha suposat un increment de més del doble respecte a les dades de l’enquesta anterior, del 2016.
“És molt complicat reconèixer que estàs davant d’un producte d’aquests —lamenta Moral—, els fan amb forma de joguines, o fins i tot de pen drives, i no fan olor, cosa que dificulta que els professors i altres adults els detectin”.
L’edat ha deixat de ser un impediment per fumar. Una il·lustració de la pel·lícula Cars, una forma representant Bob Esponja o dissenys d’animals i personatges infantils, posen el punt de mira en la facilitat dels més petits per apropar-se en aquest món. “Regalen vàpers a la canalla que fa la comunió”, exposa Moral, “Quina edat tenen, 9, 10 anys?”.
“Al final el que vol el sistema és perpetuar el consum de la nicotina”, sentencia la doctora Moral. Segons les dades de l’OMS, des de l’any 2000 el nombre total de fumadors al món ha disminuït en 100 milions d’usuaris, una tendència que es mantindrà en el futur segons les prediccions.
Aquesta bona notícia per a la societat és terrible per a les empreses del tabac (les quals han ignorat les invitacions del DdB a fer declaracions), que veuen com els seus beneficis minven cada vegada més ràpid, i per tant han de buscar noves maneres de segrestar les voluntats de les persones. És igual que siguin adults, joves o nens.
Durant les vacances d’estiu, els festivals de música són el plat fort de molts joves i adolescents. Els dies més esperat: hi ha música, bon ambient, gent nova... Però són molts els joves que tornen a casa amb molt més que una bona experiència. Amb un nou hàbit: el vapeig. Molts festivals opten per les empreses de cigarretes electròniques com a patrocinadores, fent així, que hi hagi estands de vàpers a la pista de ball.
Les empreses d’aquesta nova cigarreta ho justifiquen i publiciten com una alternativa al tabac, per poder viure un festival “més net, lliure de cendra i d’olor de cigarro”. I animen els joves i assistents a les festes a fer-se amb un exemplar.
A més, inicien campanyes a les xarxes on participen influencers, les quals compten amb un públic jove. És a dir, que en fan publicitat sense tenir en compte que és un producte perjudicial per a la salut, i ho dissimulen amb colors llampants i gustos afruitats.
“Gaudeix sense renunciar a res”, és l’eslògan que encapçala uns rètols animats d’una de les primeres campanyes publicitàries que va fer Blu, el cigar electrònic d'Altadis. Ara són estands en festivals multitudinaris, col·laboracions amb persones que acumulen milions de seguidors a les xarxes o parets immenses per publicitar els seus productes.
Entre buits legals i falta de mesures legislatives, la indústria dels vàpers ha trobat els seus espais per no deixar de proliferar. “La indústria tabaquera està invertint molts milions en publicitat de cigarretes electròniques”, explica la doctora Ballbé. “Fan els productes atractius i moderns, amb centenars de sabors, per acabar captant l’atenció dels joves”.
La competició sembla trobar-se a aconseguir la gamma sencera de colors o un model de cada gust; l’excusa perfecta per llançar-se a experimentar en aquest món. Des de l’entrada en vigor de la Llei 28/2005 del tabaquisme i la seva posterior ampliació amb la Llei del 3/2014, el consum del tabac en espais tancats es va limitar considerablement i va trobar la seva prohibició en centres de serveis, establiments educatius i sanitaris o al transport públic, entre d’altres.
Però entre l’auge dels cigarrets electrònics, aquests han trobat les escletxes per no ser considerats productes perjudicials, tant en termes de col·lectiu imaginari com en judicials. “Cal avançar en la seva regulació, tal com es va fer en el cas del tabac”, exposa Ballbé. “És necessari que la població en general i els joves en particular tinguin informació fiable sobre el consum d’aquests productes”.