Google News
Per EFE
Publicat el 05 de novembre 2021

La nova llei de drets d'autor que va entrar aquest dimecres en vigor torna a obrir les portes del servei de Google News a Espanya de cara al 2022. La normativa introdueix canvis com la negociació individual dels creadors i dels mitjans de comunicació amb els agregadors o un nou sistema de tarifes.

Ara el text està en mans dels departaments jurídics dels mitjans de comunicació, d'entitats de gestió i associació de creadors, però el Congrés haurà de decidir posteriorment si convalidar o derogar la normativa. Amb aquest nou Reial decret, Espanya adapta la seva legislació a la directiva europea de drets d'autor aprovada pel Parlament Europeu el 2019. 

El servei de notícies de Google va tancar el 2014 a causa de la "taxa Google", que l'obligava a pagar per enllaçar i mostrar qualsevol contingut dels mitjans a l'associació Cedro, encarregada de gestionar de manera col·lectiva els drets d'autor.

Les claus de la normativa

Una de les principals claus de la tornada de Google News és que les agències de notícies i els mitjans de comunicació podran negociar directament amb els agregadors de notícies (com Google i Facebook) la quantitat de diners que han de pagar per la difusió dels seus continguts. La condició és que aquestes obtinguin una autorització prèvia i que l'acord entre les dues parts es faci amb "bona fe contractual, la diligència deguda, transparència i respecte de les normes de la lliure competència".

En el cas que hi hagués una "manifesta desproporció" entre la remuneració inicialment pactada per l'autor i la totalitat dels ingressos derivats de l'explotació de les obres, serà la Justícia qui tingui l'última paraula.

Pel que fa a les tarifes a pagar per les plataformes als mitjans i creadors, la Secció primera de la Comissió de Propietat Intel·lectual serà la que determinarà la funció d'aquestes per a l'explotació dels drets de gestió col·lectiva obligatòria i per als drets de gestió col·lectiva voluntària.

A més, els drets reconeguts a les editorials de premsa i agències de notícies per a l'ús en línia de les seves publicacions per part de prestadors de serveis de la societat de la informació no s'aplicaran a les publicacions de premsa d'abans del 6 de juny de 2019.

Quan els titulars de drets sol·licitin que s'inhabiliti o es retiri l'accés a obres o prestacions específiques seves, hauran de justificar "degudament" els motius de la seva sol·licitud. La decisió final d'inhabilitar l'accés a continguts estarà en mans de persones i, per tant, sense la intervenció automatitzada de robots. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —