La nova novel·la de Raquel Brune de la mà del mite de Don Juan Tenorio
La nova novel·la de Raquel Brune de la mà del mite de Don Juan Tenorio
La nova novel·la de Raquel Brune de la mà del mite de Don Juan Tenorio
Per Carme Reig
Publicat el 10 d’abril 2022

Estaries disposat a renunciar a tu mateixa per complir els teus anhels més profunds? Amb aquesta premissa neix l’últim llibre de la novel·lista Raquel Brune, presentat en Barcelona el passat 25 de Març junt a l’editor de l’obra Leo Teti i la booktuber Bibianainbookland.

Es tracta de Los guardianes de almas, una adaptació del mite de Don Juan Tenorio duta a l'actualitat amb elements fantàstics. Després de sis anys i amb una pandèmia pel mig, l’editorial Puck s’ha llençat a publicar la novel·la.

La data de publicació s’ha aplaçat diverses vegades, com ha sigut el procés d’escriptura?
Aquest llibre en teoria hauria d’haver sorgit fa uns anys però no comptàvem amb una pandèmia mundial així que la data de publicació ha hagut d’aplaçar-se. Al principi va ser una notícia devastadora però crec que al final ha sortit quan havia de fer-ho. El que en un principi semblava una mala notícia tal vegada ha acabat convertint-se en una bona.

La novel·la té a Miguel com a protagonista, un personatge que no està acostumat a rebre un “no” per resposta. Capaç d’aconseguir qualsevol cosa i no de les millors maneres possibles, haurà d’enfrontar-se a noves situacions que posaran en dubte si realment és tan obscur com sembla. 

L’autora diu que “el llibre s’entén millor ara que fa dos anys. Durant aquest temps tots hem explorat el nostre costat fosc, quan u es queda tancat a casa, treballant sol, al final mira cap endins i ho veu un poc tot, les parts bones i les dolentes. Sense dubte, jo ara veig el llibre amb altres ulls.”

Brune explicava que en el primer esborrany de l’obra no estava el personatge d’Inés, qui ha acabat sent la protagonista femenina. Es tracta d’un personatge que fa de contrapunt a Miguel, al contrari que ell, Inés està acostumada a fer-se petita per no ser vista, per no molestar, però arriba un punt en el que decideix prendre altre camí trencant per complet el mite de Don Juan Tenorio. “Ambdós personatges exploraran altres facetes d’ells mateixa al llarg de la trama.”

Tots els personatges tenen alguna cosa de tu?
Malgrat que creem personatges diferents a nosaltres mateixos, com a autors sempre hem d’empatitzar d’alguna forma amb ells ja que sinó ho fem nosaltres ningú ho farà.  Quan llegeixes un llibre i no simpatitzes amb els personatges al final el que els ocorre no t’importa. Per això intente sempre posar una part meua en algun d’ells.

Per exemple?
En el personatge de Miguel per exemple, malgrat que quan el coneguem no sap què és el rebuig, ho descobreix en un punt prou prompte dins de la novel·la i jo crec que tots sabem què és el sentir que ens rebutgen amb la incomprensió de no entendre perquè tu no. Ho hem viscut tots i hem hagut de saber-ho gestionar. Al final tots els personatges tenen alguna cosa teua. El que més es diferència de mi és Jaqui, el que m’uneix amb ella és aspiracional, tant de bo ser ella. No obstant, malgrat que els personatges no s’assemblin a tu han de posseir quelcom que a tu et sembli interesant o magnètic.


Raquel Brune a la presentació del llibre

El llibre està narrat des de diferents veus, has gaudit més escrivint alguna en concret?
“Totes han sigut interessants per diverses raons. Miguel, per exemple, té una forma de veure el món molt peculiar que jo no tinc. És interessant ficar-te en la pell d’una persona que té eixa forma d’anar pel món, com si tot fos seu. Dona molt de joc. El personatge d’Inés per altra banda sí que ha sigut, des del punt de vista emocional, el que més càrrega té des d’un principi. Comença sent més vulnerable i acaba descobrint altres facetes. Ha tingut parts més difícils d’escriure, per la seua trama he hagut de documentar-me sobre temes com la història de l’art. Després està Salomé, que és molt divertit ja que trenca en la idea que podríem tindre sobre aquests personatges."

Quan es presenta una història narrada des de diferents veus el temor sempre és el mateix, saber si es diferenciaran. L’autora afegeix a cadascuna de les veus matisos de personalitat que permeten distingir-les clarament.

Es tracta d’una novel·la fantàstica que parteix del mite de Don Juan Tenorio, la fantasia sempre ha estat la base o va sorgir sola?
"És un gènere que sempre m’ha atret molt com a lectora i no puc evitar dur les histories cap a aquest terreny."

Raquel Brune porta l’element fantàstic a lo quotidià, és a dir, crea fantasies dins del món real, com també poem veure en les seues altres publicacions, però aquesta vegada li afegeix un mite de la literatura clàssica espanyola. 

Per què Don Juan Tenorio?
Quan treballava en el personatge de Miguel sovint el veia com a un Don Juan, després quan va aparèixer el personatge de Salomé i amb ell els conceptes del bé i del mal els paral·lelismes eren cada vegada més grans. Hi havia una connexió entre el que jo estava escrivint i Don Juan Tenorio, pel que vaig decidir fer un retelling de la història clàssica. Personalment m’agrada molt reinventar el que ja està fet, donar-li la volta, fer-ho interessant. En la literatura espanyola tenim històries molt sugerents que en l’actualitat no passen el filtre del temps. Recorde haver llegit Don Juan Tenorio quan estudiàvem el romanticisme en l’institut i les idees que tenien de fons amb elements fantàstics ja em semblaven súper curioses.


Portada del llibre

Després de cinc llibres publicats, quin consell li donaries a autors primerencs? 
Abans de publicar sempre es té el repte de la publicació. El pico de la realització per a un escriptor és publicar un llibre, però hi ha que estar preparat per a afrontar el que això suposa. Si escrius arribarà en algun moment, com afrontar-ho és el complicat. És important tindre clar com t’estimes tu i no posar el valor en res que es mesure extern. Al final és una qüestió de tindre eixa mentalitat, tal vegada te la done l’experiència però és important tindre-ho present a l’hora d’afrontar reptes. Tot el que és abstracte després s’ha de gestionar. 

En el llibre es planteja la possibilitat de renunciar a u mateixa per aconseguir el que es vol, en el procés d’escriptura com es venç la por d’expressar-se lliurement sense importar el que pensen després del teu treball.

Com es gestiona la sinceritat amb u mateixa assumint els riscos que això comporta?
“Jo el que faig és autoenganyar-me. A mi la idea d’ofendre a algú em fa molta por però sí que és cert que hi ha un punt entre el “no vull ofendre a ningú” i el “a veure si junte a uns personatges que no li agraden a la gent i em maten en internet.” Jo volia tindre molt clara la part del no voler ofendre, però després si després dubte en alguna decisió respecte a la trama, el que faig és autoenganyar-me. En el primer esborrany escric pensant que després podrà canviar-se però en les correccions mai ho canvie perquè és el que volia contar.” 

Així sorgeix una novel·la de fantasia adaptada a l’actualitat, on es mostren les dues cares dels personatges. I tu, estaries disposat a renunciar a tu mateixa per complir els teus anhels més profunds?
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —