Obre el centre d’acollida de refugiats ucraïnesos a Barcelona atenent només casos urgents
Publicat el 18 de març 2022

Frustració i confusió en el primer dia d’obertura del centre d’acollida de refugiats d’Ucraïna a la Fira de Barcelona, a Montjuïc. Des de primera hora del matí s’hi han concentrat centenars de persones ucraïneses per obtenir el permís especial de residència i treball habilitat per la Unió Europea, per trobar allotjament o per ser assistits jurídicament o burocràtica. La realitat, però, és que la majoria dels que s’hi han concentrat no han sigut encara atesos, i han marxat ràpidament per la falta d’atenció.

Durant el dia d’avui, que és quan s’ha posat en marxa el centre, tan sols han atès “casos d’emergència”, acabats d'arribar d’Ucraïna sense cap allotjament. És a partir de demà quan, segons el personal del centre, s’activarà l’assistència pels altres temes.


 

Molts dels refugiats que han estat fent cua no han necessitat cap tipus d’allotjament, ja que molts han vingut a Catalunya perquè hi tenen familiars, i per tant tenen coberta aquesta necessitat. És per aquest motiu que molts dels refugiats s’han queixat que ara, per ser atesos, hagin de demanar cita prèvia de cara a demà, o més endavant, al contrari del que el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions havia informat inicialment.

És el cas d’un jove matrimoni amb un nen, que han vingut perquè tenien un amic aquí, l’Oleksandr, que explica que els vol ajudar a tramitar aquesta protecció temporal. D'entrada, els fa de traductor, ja que ell tampoc té gaire clar on i com poden aconseguir assistència.


 

El desconcert és general

No ho té tampoc del tot clar el personal que els està atenent. A les portes de l’entrada del pavelló, un grup de quatre traductores que ajuda als que no venen acompanyats reconeix que, tot i que està previst que s'engegui demà l’assistència amb la paperassa, “ningú sap ben bé quan es podrà fer al centre”.

D’entre la gent que s’hi ha aplegat, no només hi ha refugiats que han fugit les últimes setmanes de la guerra, sinó també altres ciutadans ucraïnesos que duen anys vivint a Catalunya i han volgut apropar-s’hi per regularitzar la seva situació administrativa.


 

És el cas de l’Oxana, una noia de 15 anys que duu ja anys vivint i sent escolaritzada a Catalunya i que ha vingut amb la seva mare per regularitzar la seva situació, ara que en tenen possibilitat. No ho han aconseguit. Tal com ha passat amb la resta de persones que s’han apropat per obtenir la protecció temporal europea, no els han atès la sol·licitud, i hauran de tornar a partir de demà.

L’Oxana i la seva mare son un altre exemple d’una família ucraïnesa que ha acollit familiars que eren al país quan va començar la guerra. En el seu cas, han acollit la seva cunyada, parella del seu oncle, perquè el germà de la mare s’ha hagut de quedar a Ucraïna.


 

L’acollida es farà a partir de demà en un dels pavellons de la fira, un espai de 6.000 metres quadrats on s’oferirà bàsicament ajuda jurídica i burocràtica i no hi ha previstes pernoctacions, ja que els refugiats que no tenen lloc on viure són derivats a habitacions d’hotel o albergs, una assistència que sí que s’està oferint avui.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —