La directora de Salut Públoca, Carmen Cabezas, en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio
La directora de Salut Públoca, Carmen Cabezas, en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio
Per Redacció
Publicat el 07 de setembre 2021

La directora de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que el govern està treballant amb els departaments de cultura i joventut per donar incentius a aquells joves que es vacunin. Per fer-ho estan "estudiant" com fer-ho perquè sigui una fórmula "justa" i que no discrimini a aquells qui ja s'han vacunat. Les possibilitats que barallen per ara són algun descompte per anar al teatre, a algun concert o fins i tot a algun alberg.

En declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, Cabezas ha recordat que la franja d'edat amb menys percentatge vacunat són els joves i això passa perquè persones d'aquest grup pensen "que això no va amb ells". Tot i això, recorda que hi ha joves que sí que han passat la malaltia "d'una manera greu".

Sobre la seguretat de la vacuna, Cabezas no només ha recordat que ha passat tots els controls habituals i que és segura, sinó que ha assegurat que és "la vacuna en tota la història" de què més dosis s'han posat. Això ha aportat un gran nombre de dades que demostren la seguretat d'aquestes. En menors de 12 anys encara s'estan duent a terme els primers estudis. Cabezas espera que a finals d'any o a principis de l'any vinent es pugui ja vacunar a aquesta part de la població.

La secretària de Salut Pública ha explicat que ara compten en poder vacunar un milió de persones més. Això serviria per acostar-se al percentatge de persones que és necessari vacuna per controlar el virus. Ha explicat que arribar al 100% de la població vacunada sempre és difícil, i, de fet, ha col·locat l'objectiu a Catalunya entre el 85 i el 90%, mentre que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la va marcar al 90%. El percentatge de catalans amb pauta completa se situa, per ara, al 69%, dada que Cabezas ha valorat positivament en considerar "també les persones que han passat la malaltia".

Per aconseguir aquesta xifra de vacunació, Cabezas creu que és vital que la vacuna situï accessible, gratuïta, fàcil i que s'apropi als llocs. És per això que s'estan obrint cada cop més llocs de vacuna sense cita i punts de vacunació en espais no dedicats, a priori, a això, com poden ser les universitats. També s'ha posat en marxa un servei de trucades a aquelles persones que no s'han vacunat per entendre els motius i intentar convèncer, així com han contactat amb influencers per conscienciar la gent jove.

Sobre la necessitat del certificat covid per accedir a serveis com la restauració o la cultura, Cabezas ha explicat que estan demanant a "Madrid que ho estudiï". No creu que intentar implementar-ho a Catalunya funcionés, després de veure com han respost els tribunals de justícia d'altres comunitats autònomes que ho han demanat. Pel que fa a l'accés a les escoles o universitats, la secretària de Salut Pública ho ha descartat: "La vacunació no és obligatòria en el nostre entorn i el dret a l'educació és un dret fonamental".

Cabezas ha recordat que és necessari baixar la pressió assistencial i, sobretot, l'ocupació de llits a les UCI. Com va explicar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, és necessari baixar a, com a molt, 100 llits ocupats per pacients amb covid. Actualment n'hi ha més de 300. "Necessitem poder dedicar-nos a altres malalties", ha reblat.

Les últimes dades de vacunació a Catalunya mostren que la majoria de persones de tots els grups d'edat que es poden vacunar (majors de 12 anys) s'han vacunat. Ara bé, hi ha una diferència abismal entre les persones fins als 40 anys i les de més. Els adolescents entre 12 i 19 anys estan vacunats en un 51,3% -van ser els últims a poder-se vacunar, no han tingut temps d'assolir els mateixos nivells que els altres grups-, entre 20 i 29 anys hi ha un 60,9% de vacunats, dada que puja fins al 66,1% fins als 39 anys. De 40 a 49 hi ha un 80,5% de vacunats, que puja fins al 86,7% entre els 50 i 59 anys. Les persones d'entre 60 i 69 estan vacunades en un 88,2%. El següent grup d'edat està vacunat en un 93,1% i els majors de 80 anys arriben fins al 93,6%.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —