L'OMS demana adaptar millor el sistema sanitari global a migrants i refugiats - Diari de Barcelona

Milions de refugiats i migrants en situació de vulnerabilitat corren risc de tenir pitjor salut que les comunitats d'acolliment en les quals viuen, denúncia un nou informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que demana a les xarxes sanitàries adaptar-se millor a aquests col·lectius.
Refugiats i migrants representen aproximadament la vuitena part de la població mundial (uns 1.000 milions de persones) i "amb freqüència són els membres més vulnerables i oblidats de les seves societats", ha destacat en presentar l'informe el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
HealthForAll means all, including refugees & migrants. @WHO is proud to launch the 1st \uD83C\uDF0D report on the health of refugees & migrants that provides an overview of the current health gaps & offers a strategic vision for a collective response: https://t.co/fTCVDwtaK4 https://t.co/Mksc5NJZOL
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) July 20, 2022
El document mostra "la urgent necessitat d'atacar les causes dels problemes de salut (en aquests col·lectius) i de reorientar radicalment els sistemes sanitaris per a respondre a un món cada vegada més mòbil", va afegir el director general.
L'informe subratlla que encara que refugiats i migrants són més vulnerables no són inherentment col·lectius "menys sans" que els de les poblacions que els acullen: són circumstàncies com ara uns menors ingressos, problemes d'habitatge, barreres culturals o lingüístiques els que els posen en major risc.
En aquest sentit, els treballadors migrants tendeixen a utilitzar menys les xarxes sanitàries que els locals, i corren major perill de patir accidents de treball, indica l'estudi, que també indica bona part d'aquest col·lectiu està ocupat en condicions insalubres, de risc i major exigència.
Dades fragmentades
L'informe amb prou feines inclou dades generals sobre la salut d'aquests col·lectius, i en aquest sentit indica que les estadístiques per a refugiats i migrants estan molt fragmentades, a més de ser difícils de comparar entre països i anys, per la qual cosa l'OMS demana també una recol·lecció d'informació més sistemàtica.
"La salut no comença o acaba en una frontera, per la qual cosa l'estatus de migrant no hauria de ser un factor de discriminació, sinó un motor de polítiques per a la construcció de protecció sanitària, social i financera", destaca el director del programa de salut i migració de l'OMS, Santino Severoni.

