Dona ventant-se
Per EFE
Publicat el 10 d’agost 2023

Els governs locals haurien de començar a elaborar "mapes urbans de calor" en els quals es mostrin les zones més perilloses durant els períodes d'altes temperatures, amb la finalitat de reduir les víctimes d'aquestes ones, ha assenyalat aquest dimecres l'experta espanyola María Neira, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquests mapes i altres mesures de planificació podrien també informar de llocs on es pugui evitar l'exposició més gran a la calor, ha afegit Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, en la roda de premsa setmanal de l'agència.

L'experta també ha recomanat un altre tipus de mesures de planificació, com la creació d'espais verds i "la creació de refugis per a les ones extremes". Al mateix temps, els sistemes sanitaris i d'atenció pública "han d'estar millor preparats" per al canvi climàtic, per exemple, a l'hora d'afrontar malalties abans considerades com a tropicals, però que ara estan arribant a països europeus, com el dengue, ha agregat la responsable de l'OMS.

Individualment, les maneres de combatre onades de calor com la que actualment afecta la península Ibèrica són "recomanacions de sentit comú" ja conegudes per molts, com una bona hidratació o evitar zones assolellades en les hores més caloroses del dia, ha agregat Neira.

Les recomanacions individuals, ha afegit, han d'estar especialment dirigides a les persones que treballen a l'aire lliure, per als qui a vegades "la legislació no és del tot protectora", per la qual cosa en l'actual conjuntura d'escalfament global estan sofrint un augment dels índexs de mortalitat, ha advertit.

Neira també ha recomanat a la població general que s'informi i conegui els símptomes dels cops de calor, que poden arribar a ser mortals.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —