Onada de solidaritat amb el neguit d'un futur advers (manters) - Diari de Barcelona

MANTERS DE BARCELONA
Onada de solidaritat amb el neguit d'un futur advers
El sindicat manter de Barcelona demana la regularització dels migrants per evitar que es quedin fora dels ajuts destinats a pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària
Més d'11.000 mascaretes i bates distribuïdes a prop d'una desena d'hospitals catalans, com ara la Vall d'Hebron, l'Hospital del Mar i l'Hospital Clínic. Aquest és el balanç del sindicat manter de Barcelona gairebé un mes i mig després de començar a fabricar material de protecció per al personal sanitari en una campanya solidària que encara continua en marxa i que des del sindicat esperen que contribueixi a desencallar la situació dels manters sense papers que viuen a la ciutat i que volen regularitzar la seva situació a Espanya.
"La llei d'estrangeria s'ha de canviar perquè el nostre rol en aquest país és fonamental. La societat ens ha de tenir en compte i, per tant, les lleis i els governs també", argumenta Aziz Faye, portaveu del sindicat, que assegura que tot i que ara són ells els que es bolquen i ajuden el personal sanitari per combatre la pandèmia, els manters també necessitaran ajuda un cop es restableixi la normalitat: "Ens preocupa que per no tenir papers ens quedem fora dels ajuts que l'Estat pugui proporcionar per recuperar-nos de la crisi del coronavirus".
La pandèmia i, sobretot, el confinament ha agreujat la situació de precarietat dels manters, que fa mesos que no poden sortir a vendre. "No tenim un sou, depenem dels diners de la venda ambulant per sobreviure", recorda Faye. No obstant això, el portaveu del sindicat recalca que la situació de precarietat que viuen no és per culpa de la pandèmia, sinó que es deu sobretot a les dificultats que tenen per vendre al carrer arran del macrooperatiu policial que els va fer fora del passeig Joan de Borbó l'estiu passat.
El sindicat s'ha adherit recentment a la campanya Regularización Ya, que agrupa més d'un centenar de plataformes, associacions i entitats que demanen la regularització permanent i sense condicions de totes les persones migrants i refugiades davant l'emergència sanitària. "El missatge que volem enviar el tenim molt clar: sense la solidaritat no sortirem mai d'aquesta crisi. Nosaltres ho estem demostrant amb el taller de costura, en el qual mostrem el talent i la nostra empenta", diu Faye.
Aquesta foto és d'ahir: el nostre company Aziz entregant bates i mascaretes per a l'equip sanitari de l' @hospitaldelmar de Barcelona! Seguim! ✊ pic.twitter.com/FiLu0Ukc43
— Sindicato ManteroBCN (@sindicatomanter) April 25, 2020
El taller no s'atura
Malgrat que el desconfinament ja ha començat, la confecció de material de protecció per als sanitaris continua a ple rendiment. "Encara no sabem quan tancarem el taller perquè encara ens demanen mascaretes. Nosaltres en farem en funció de la demanda", explica Faye. Els pròxims dies esperen que els arribin més màquines de cosir per augmentar-ne la producció. A banda de les mascaretes i les bates, també confeccionen gorros per al personal sanitari i, d'aquí pocs dies, tenen previst començar a fabricar peücs protectors de sabates.
Durant els primers dies d'activitat al taller, el sindicat utilitzava teles pròpies, però des de fa unes quantes setmanes tres empreses privades d'Igualada, Sentmenat i Granollers ja els hi subministren. També reben donacions de les gomes per a les mascaretes. A part de la distribució als hospitals, el sindicat també distribueix el material a altres equipaments sanitaris com el CAP de Sant Andreu i a associacions que treballen amb col·lectius vulnerables.
La campanya de confecció de material de protecció va començar a finals del mes de març. El sindicat va desmuntar la botiga que tenen al carrer d'En Roig, al barri del Raval, per transformar-la en un taller equipat amb una desena de màquines de cosir, que tenien guardades en un magatzem. Les primeres mascaretes les van fer arribar als manters sense recursos que necessitaven protecció, però després ja van començar la distribució als hospitals i als equipaments sanitaris.
Ajuda a les famílies més vulnerables
En paral·lel al taller de costura, el sindicat manter també té en marxa una campanya de recollida d'aliments per ajudar les persones migrants que no tenen recursos. Des de l'inici de la campanya, que va començar el 17 de març, ja han ajudat 400 famílies vulnerables. "Anem a recollir els aliments a casa de les persones que els donin. Després, nosaltres mateixos els distribuïm entre les famílies migrants que ho demanen", explica Faye, que recalca que no han tingut cap problema per fer-ho malgrat algunes identificacions de la Guàrdia Urbana que van denunciar a través de les xarxes socials del sindicat.
‼️ La @barcelona_GUB, en un acto racista, acaba de identificar a dos compañeros que trabajan cosiendo mascarillas para los hospitales catalanes con todos los documentos que acreditan su labor. Les han dicho que no pueden volver por no tener NIE(documento identidad extranjeros)? pic.twitter.com/uSA5aQGgvf
— Sindicato ManteroBCN (@sindicatomanter) March 29, 2020

