energia
Per ACN
Publicat el 04 d’abril 2022

Els experts climàtics de l'ONU han avisat aquest dilluns que cal actuar "ara o mai" per aconseguir limitar l'escalfament global a 1,5 graus. En el seu últim informe, el grup intergovernamental de científics de l'ONU, l'IPCC, assenyala que la temperatura del planeta només s'estabilitzarà quan les emissions de diòxid de carboni siguin zero. Per arribar a un màxim d'augment d'1,5 graus, cal que, com a molt tard, les emissions toquin sostre el 2025 i que es redueixin un 43% el 2030, per assolir el nivell zero el 2050. El problema, avisen, és que les emissions han crescut des del 2010, globalment, "en tots els grans sectors".

El creixement de les emissions s'ha alentit el 2010-2019; s'han reduït fins el 85% els costos de l'energia solar i l'eòlica; i els principals països estan fent lleis per a la transició energètica sostenible. L'IPCC destaca que, si s'amplien aquestes tendències i es fa de forma equitativa per a tots els països, hi poden haver reduccions profundes d'emissions i estimular la innovació.

Segons l'IPCC, calen mesures en política —senyals clars dels governs, alinear el sector públic—, energia —reducció dels combustibles fòssils—, indústria —ús eficient dels materials— i desenvolupament, així com en el model de les ciutats i en la gestió de l'agricultura.

2025, any decisiu

L'informe Mitigació del Canvi Climàtic considera que per limitar l'escalfament a 1,5 °C cal que les emissions de CO2 "arribin al màxim abans del 2025, com a molt tard", es redueixin un -43% pel 2030; i que les emissions de metà es redueixin en un terç. Fins i tot fent això "és gairebé inevitable que superarem temporalment aquest llindar de temperatura, però podríem tornar-hi per sota a finals de segle".

Fins i tot per limitar l'escalfament a 2°C, per sobre del llindar de seguretat de 1,5ºC, les emissions de CO2 també "han d'arribar al màxim abans del 2025", tot i que en aquest cas la reducció d'emissions pel 2030 podria ser del -25%

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —