Un nen de Somàlia beu aigua d'una presa
Per EFE
Publicat el 13 d’agost 2022

La devastadora sequera que pateix Somàlia ha assolit nivells sense precedents i ja afecta un milió de persones registrades com desplaçades, va informar aquest dijous l’Agència de l’ONU pels Refugiats (Acnur).

Més de 755.000 persones han estat desplaçades internament a Somàlia degut a la sequera aquest any, elevant la xifra total a un milió de persones des de gener del 2021, quan va començar la falta de pluges, segons les dades publicades per Acnur en un comunicat subscrit també pel Consell Noruec pels Refugiats (NRC). 

“Aquesta fita d’un milió serveix d’enorme alarma per Somàlia”, va subratllar el director del NRC a Somàlia, Mohamed Abdi.

“La fam ara aguaita tot el país. Cada cop veiem més famílies obligades a deixar-ho tot perquè literalment no queda aigua ni menjar a les seves aldees. És necessari augmentar urgentment el finançament de l’ajuda abans que sigui massa tard”, va alertar Abdi. 

Somàlia està experimentant una ratxa seca històrica de dos anys (situació inèdita en més de quaranta anys) i s’espera una cinquena temporada de pluges fallida que segurament desplaçarà moltes més famílies, ja que l’amenaça de fam s’albira a l’horitzó.

Acnur i el NRC esperen que el nombre de persones que enfronten nivells de crisis de fam a Somàlia augmenti d’uns cinc milions a més de set milions en els mesos vinents, un problema exacerbat pels efectes del canvi climàtic i l’augment dels preus dels aliments a causa de la guerra a Ucraïna.  

“Les comunitats vulnerables són les més afectades pels efectes de la crisi climàtica, deixant moltes famílies desprotegides i augmentant el desplaçament”, va emfatitzar la representant d’Acnur a Somàlia, Magatte Guisse. 

“Si bé nosaltres i els socis humanitaris estem fent el que podem per respondre, simplement no tenim recursos suficients. La comunitat internacional ha de fer un pas endavant per salvar vides i donar suport a aquesta resposta humanitària”, va afegir Guisse. 

El passat junt, Acnur va anunciar que necessita 9,5 milions de dòlars per Somàlia, com a part de la seva crida regional per a la Banya d’Àfrica, amb la finalitat d’ajudar els desplaçats colpejats per la sequera. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —