CIE
Per Judit Vallès , Marina López i Carla Quintana
Publicat el 16 d’abril 2022

L’objectiu dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) és la retenció de migrants per expulsar-los al seu país d’origen. El 48% dels interns, però, retornen a la societat perquè no poden ser deportats, segons dades del Ministeri de l’Interior del 2020.

Amb la pandèmia, aquesta situació s’ha vist incrementada, posant en relleu la disfuncionalitat econòmica i social d’aquests centres i la vertadera raó de la seva existència: l’estigmatització del col·lectiu immigrant per part de les polítiques migratòries nacionals i europees.

Les principals associacions que s’encarreguen de combatre la violència institucional als centres, llencen un missatge clar: els CIE s’han d’erradicar. Amb el tancament de fronteres internacionals per la covid, els jutjats van decidir tancar-los durant dos-cents dies i alliberar els interns.

Tot i que el centre de la Zona Franca compta amb 148 places, s’han vist reduïdes a 80 per les restriccions sanitàries. L’última setmana de febrer del 2022 n’hi havia 39 ocupades, segons Beatriz Reza, funcionaria del ministeri.

Opacitat i arbitrarietat: l’estructura dels CIE
La pandèmia ha accentuat les actuacions discrecionals per part la Policia Nacional, dins del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona.
Enter
keywords
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —