-
-
Per Joan Parareda
Publicat el 07 de febrer 2024

La jove pagesia catalana ha convocat diverses mobilitzacions arreu del país a partir d'aquest dimarts sota el lema de "La pagesia diu prou!", en les quals provocaran talls de carreteres i protestes a les quatre províncies catalanes. Aquesta iniciativa ha sorgit a partir de la unió de diferents pagesos al marge dels grans sindicats del sector.

Joan Vidal, pagès a Sant Martí de Tous que conrea cereals en extensiu de secà i ametller de secà en ecològic, és un dels impulsors de la mobilització a la comarca de l'Anoia. Destaca al Diari de Barcelona la transversalitat de les accions i explica com van sorgir: "Ha estat un moviment empès per les protestes a la resta d'Europa. Des de les dels alemanys al desembre fins a les últimes dels francesos". És un moviment que, segons Vidal, "vol fer de pont entre sindicats i agricultors" i que ha de trobar "punts en comú" entre els diferents sectors de la pagesia.

La principal demanda és la reducció de la burocràcia: denuncien que s'han vist "col·lapsats" i que han de dedicar moltes hores a la feina de fer papers i demanar ajudes. Paradoxalment, també lamenten que l'agricultura només pot viure de les ajudes, quan el que els agradaria seria viure a partir d'uns preus justos: un peix que es mossega la cua.


Una altra de les queixes és contra les polítiques de la Unió Europea. Defensen que "s'ha d'acabar amb la competència deslleial de productes importats fora de la UE", que no compleixen la mateixa normativa. "Des de la situació d'Ucraïna han tret aranzels i ara entra gra de tot el món amb uns preus que són ruïnosos per nosaltres", reclama Vidal. A més, consideren que es polítiques europees no s'adapten al territori, ja que no és el mateix un pagès de l'Ebre, un del Penedès o de la Catalunya Central.

Entre les demandes també denuncien les traves que es posen als petits productors, que són els més sostenibles. A més, reivindiquen que s'ha de fer una millor gestió de l'aigua perquè "se n'ha gastat molta per fer electricitat, provocant que els embassaments baixin".

Mobilitzacions per tota Catalunya

A la província de Barcelona, les concentracions es faran a Vic i Manresa. L'objectiu és protestar davant les seus del Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca i tallar l'Eix Transversal (C-25). També tenen la intenció de fer un tall a l'AP-7 a Vilafranca del Penedès.

A Lleida, s'ha convocat una concentració de tractors a les 8 h a Vila-Sana. A les Terres de l'Ebre, a les 11 h han organitzat una concentració a la Torre de la Candela, a L'Aldea. Abans, hi haurà sortides de tractors des de Gandesa, Mora la Nova, Tortosa i Amposta.

Pel que fa a terres gironines, la concentració principal es fa al pàrquing de Fontajau. Un cop allà es mobilitzaran fins a la seu del Departament d'Agricultura. A Tarragona, s'han convocat mobilitzacions a les rotondes de Vila-rodona i Montblanc.

Aquestes protestes han estat convocades pel sector més jove de la pagesia i han rebut el suport de sindicats. Unió de Pagesos sí que ha convocat accions el dia 13 de febrer amb concentracions a Mercabarna i al Port de Tarragona. També hi ha anunciada una mobilització a Madrid, davant el Ministeri d'Agricultura, el pròxim 21 de febrer.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —