[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per Eduard Boada i Joana Cabratosa
Publicat el 18 de febrer 2021

El ritme de la temporada està deixant molt malmeses les plantilles dels equips de la lliga i també del futbol europeu. Aquest cap de setmana, 64 futbolistes de primera divisió estaven lesionats o eren dubte per a la jornada 23, una dada que representa el 12,70% del total dels jugadors de la competició.

Els entrenadors dels clubs de primer nivell han anat fent crítica de la càrrega de partits que aquesta temporada està suposant pels seus equips. Ronald Koeman, tècnic del Barça, va declarar a l’inici de febrer, i l’arribada de les eliminatòries a doble partit de Copa del Rei i de la Champions League, que "és molt difícil tenir tants partits per a un club gran. [...] És difícil per un jugador jugar cada partit. En la meva opinió, és massa i estem matant als jugadors." Tot i les declaracions de Koeman, amb anterioritat l'entrenador del Reial Madrid, Zinedine Zidane, ja s'havia queixat del ritme frenètic de la competició. "El calendari és massa. Al final jo penso en la salut dels jugadors, [...] no paren mai".

Reducció del descans

A partir de les dades podem veure que un club com el Barça, que disputa totes les competicions, ha jugat, des del 27 de setembre, 35 partits en 143 dies. Un partit cada 4,08 dies. Una estadística que es contraposa amb la de la mateixa setmana de febrer però de l'any passat, en la qual els culers havien jugat gairebé la mateixa quantitat de partits en un lapse de temps molt més ampli: 34 partits en 185 dies, augmentant el nombre de dies entre partits a 5,44.

Tot i la reducció del descans les lesions en aquest tram de la temporada són habituals en els darrers temps. En les últimes 4 temporades, abans de la Jornada 23 —l’última jornada de lliga—, la mitjana de jugadors lesionats a Primera Divisió era de 67,75. Joan Solé, expreparador físic del primer equip del FC Barcelona durant l'etapa de Frank Rijkaard, ha explicat a aquest diari que durant el seu pas pel club la sensació que els futbolistes es lesionaven molt ja era recurrent. No obstant això, destaca que per entendre les lesions cal no oblidar la naturalesa traumàtica de l'esport.

A més a més, la millora de les condicions físiques dels jugadors també incrementa el risc de lesió, assegura el doctor en Educació Física, ja que "la seva musculatura i les seves articulacions estan més preparades, però alhora estan sotmeses a un estrès més alt". Així mateix, "les lesions sempre tenen factors multifactorials. Hi ha aspectes psicològics, com també psicosomàtics, com físics, com d'atzar o de les condicions del terreny" destaca.

La pretemporada i el calendari

A part de l'estructura de la competició, la qual Solé assegura que "és massa agressiva" i que per tant "el més normal és que s'acabin lesionant". La pretemporada a correcuita que molts clubs van haver de fer ha tingut un impacte negatiu, segons ha explicat al Diari de Barcelona Marc Figueroa, exfisioterapeuta de les categories inferiors del Barça. A més, el canvi de rutines que ha suposat la situació implica un trencament en el funcionament que estaven acostumats els jugadors i és un factor més que contribueix a desestabilitzar aquesta inusual temporada, assegura Figueroa.

Tanmateix, Xavi Priego, recuperador i preparador físic de l'Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, ha afegit que la manca de continuïtat amb la planificació ha passat factura tan físicament com psicològica els jugadors, veient un augment de les lesions musculars. 

Com que no podia ser d'altra manera, la Covid-19 també té un impacte en els futbolistes. El recuperador de l'Agrupació de Jugadors del FCB ha exposat que el fet d'haver de confinar-se i allunyar-se de la competició durant 10 dies té una gran afectació tant física com mental per als jugadors.

A més, per als lesionats que es contagien de coronavirus suposa un agreujament del problema, ja que canvien els terminis de recuperació i de tractaments, i mentalment afecta encara més. El fisioterapeuta Marc Figueroa ha afegit que tot i que la càrrega de partits realment s’està mantenint, és molt més fàcil lesionar-se per als jugadors que han passat la Covid-19, ja que el cos no està en la mateixa forma física.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —