El Parlament ha demanat la dimissió de Joan Soteras, president de la FCF
El Parlament ha demanat la dimissió de Joan Soteras, president de la FCF
El Parlament ha demanat la dimissió de Joan Soteras, president de la FCF
Publicat el 01 de setembre 2023

Els i les diputades electes han tornat avui a la feina amb el primer ple després de l'estiu. Enmig de les negociacions per a la investidura del president espanyol i després de les eleccions del 23 de juliol, els grups encaminen un nou curs polític que s'encara incert i també intens.

Amb l'amnistia en l'aire i el referèndum sota la taula, els partits independentistes han evidenciat la seva ruptura total amb un repertori de retrets, en un dia en què aproven de manera conjunta un recurs d'inconstitucionalitat amb relació a la llei d'habitatge aprovada al Congrés dels Diputats. Tots dos grups s'exigien coherència. Tots dos grups -ERC i Junts- jugaven a veure qui defensava millor Catalunya. I tots dos grups separats entre bastidors i junts en la votació. 

L'ambient ha sigut distès però alhora seriós. Es notava que era el primer dia d'escola. La presidenta del Parlament, Anna Erra, n'ha fet menció en començar el ple: "Sabem que és un dia de retrobaments, però els demanem atenció". La majoria dels diputats patien de calor i d'incontinència verbal tot just començar, però després tots han rebaixat. 

El grup republicà s'ha mostrat proper als grups tant dels socialistes com dels comuns, ja fos discutint qüestions formals del ple o contingut polític profund. Tot i això, en la intervenció del diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya Pau Morales ha criticat "la tremolor del govern espanyol" en matèria de lleis socials. Aquí es quan els diputats d'En Comú Podem han mostrat la seva disconformitat.

Morales aprofitava també la seva intervenció per demanar més contundència a Madrid en els avenços en drets: "Volem que les lluites socials siguin radicals, i això no vol dir res més que anar a l'arrel de les coses", mentre la portaveu dels comuns, Jèssica Albiach, feia que no amb el cap.

A l'altre cantó, Junts confirmava que es mantenen en silenci, esperant a la compareixença de dimarts del president Puigdemont a l'Eurocambra, on anunciarà els termes en què es negociarà la investidura. Diverses fonts dels partits asseguren al Diari de Barcelona que la negociació a Madrid es nota: hi ha més tensió. Això, però, no ha evitat que la gran part dels diputats postconvergents es mostressin somrients. 


El que sí que s'ha notat és que no hi ha una gran sintonia entre les forces polítiques. De fet, des de la CUP s'han queixat del fet que no han rebut suport dels partits independentistes en una declaració on denunciaven la repressió de l'Estat en el cas de les detingudes per les manifestacions de "La Vuelta". Ni en això han pogut trobar-se.
 


Els bombers, fent soroll

A la tornada de vacances s'hi ha sumat una manifestació dels Bombers voluntaris de Catalunya. Entre bengales, petards i xiulets els manifestants esbroncaven els i les diputades. Es queixen de falta de recursos, de desatenció i de no tenir cobertura mèdica a l'hora d'actuar. Els voluntaris són gairebé la meitat de la resposta operativa del cos de bombers. L'altra part són funcionaris.

El moment curiós de la jornada ha arribat quan el ple ha acabat i s'ha citat a la façana de l'edifici als diputats, per mantenir un minut de silenci en honor a les dues víctimes per crims masclistes dels darrers dies. És allà quan s'han trobat de cara amb els manifestants. Entre d'altres s'hi trobava el President de la Generalitat, que s'hi ha estat trenta segons.

El Cas Rubiales, també al Parlament

La junta de portaveus ha emès també una declaració en què condemnaven l'actitud masclista de Luis Rubiales. Però han anat més enllà: també han demanat la dimissió del president de la Federació Catalana de Futbol Joan Soteras.

Aurora Maudala, diputada de Junts i encarregada de llegir el text, també ha donat suport a Jenni Hermoso en la declaració: "El Parlament manifesta el seu suport a Jenni Hermoso pels fets ocorreguts" i ha afegit "Rubiales, i concretament Soteras, que li ha donat el seu suport, hauria de dimitir de les seves funcions." De moment és l'única cambra política del país que fa una declaració d'aquest caire. La jornada ha sigut curta però intensa, i després de la sessió els i les diputades ja marxaven a gaudir del temps lliure. La setmana que ve es preveu enfeinada, amb la prèvia de la diada nacional i amb els moviments de Carles Puigdemont des de Brusel·les. Entremig, les negociacions per a la investidura. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —