Rufián
Per ACN
Publicat el 27 de setembre 2023

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest dimarts que el "primer beneficiat" de l'amnistia que demanen a canvi de la investidura de Pedro Sánchez seran l'Estat i la democràcia espanyola. Tanmateix, ha defensat que aquest pas ha de servir per "posar les bases" pel que ha definit com un "nou 1-O" que permeti "l'autodeterminació" de Catalunya.

Rufián també ha aprofitat la seva intervenció al debat d'investidura protagonitzat pel popular Alberto Núñez Feijóo per donar la benvinguda a Junts a la defensa de "lluites passades que mai van defensar". A parer seu, això és gràcies a la perseverança d'Esquerra i al fet que el PSOE no té "pla B". "El problema no era negociar, era que no negociaven tots", ha resumit.

"El primer beneficiat d'aquesta amnistia serà aquest estat, i per extensió, aquesta democràcia", ha afegit Rufián. De fet, ha afirmat que la democràcia espanyola "no està en destrucció" sinó "en construcció". "Si ha suportat que s'amnistiïn a corruptes i colpistes de veritat, aquesta democràcia, per molt feble que sigui, també aguantarà que s'amnistiïn activistes i demòcrates de veritat", ha agregat.

Segons ha reivindicat el portaveu d'ERC, l'Estat ha passat en poc temps de voler "detenir independentistes a l'exili" a voler "negociar amb independentistes a l'exili". Aquest gir, ha apuntat, va més enllà del PSOE i Sumar, i arriba també a l'estratègia del PP. De fet, en la seva interpel·lació a Feijóo, el dirigent d'Esquerra ha destacat que actualment també la "dreta espanyola" diu "obertament" que "pot negociar amb la dreta catalana independentista".

"Vostè mateix, senyor Feijóo, ha passat de dir que vol derogar el 'sanchisme' a pregar al 'sanchisme', i de dir que vol presó per l'independentisme a demanar cita per parlar, almenys, amb la dreta independentista", ha explicat. Per a Rufián, aquest context de normalització del diàleg polític suposa una "oportunitat històrica, enorme" per negociar i solucionar el conflicte polític català que el PSOE ha d'aprofitar.

Sense condicions, encara, per investir Sánchez

Per la seva banda, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha avisat el PSOE que ara per ara "no existeixen les condicions per arribar" a un "acord històric" que desbloquegi la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez.

"Si hi ha interès i voluntat real per encarar aquestes condicions, s'hauran de crear encara que sigui per necessitat i no per convicció", ha dit Nogueras. La portaveu de JxCat ha rebutjat donar suport a Feijóo i ha fet referència a la futura investidura de Sánchez, tot advertint el PSOE que "Junts no forma ni formarà part de cap bloc espanyol". Nogueras ha subratllat que l'objectiu del seu partit no és investir cap president ni reformar l'Estat sinó que ho és Catalunya.

"Vam dir que res tornaria a ser igual aquí si depenia de Junts i tothom és conscient que des que Junts és a l'equació, res aquí ha tornat a ser igual", ha reivindicat, en relació amb el fet que Junts és una "força decisiva i imprescindible en la investidura".

Nogueras ha dit que el fet que Junts no formi part de "cap bloc" genera "retrets i menysteniments", però ha assegurat que el partit ja està "endurit" i ha avisat que "no els canviaran".

La portaveu de Junts ha recordat les condicions que va posar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per negociar la investidura i ha defensat que cal abordar la carpeta de l'amnistia així com la de l'autodeterminació.

"Només un referèndum acordat podrà substituir el mandat de l'1-O", ha afirmat, i ha recordat que "les condicions de Junts no han canviat". "Veurem si algú està disposat a acceptar-les i complir-les", ha dit.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —