Macron
Per EFE
Publicat el 17 de gener 2022

França ha aprovat aquest diumenge el passaport de vacunes, que imposa importants restriccions socials a les persones que no vulguin immunitzar-se contra la covid, en un intent de forçar els gairebé cinc milions de persones que rebutgen la vacuna. Per 215 vots a favor, 58 en contra i 7 abstencions, l'Assemblea Nacional ha acabat un intens tràmit parlamentari amb el Senat, que va ser enrarit per la tempesta política que va generar el president Emmanuel Macron quan va dir que volia "fastiguejar" o "fotre" als no vacunats.

La llei substitueix el passaport sanitari anterior (vacunes o test negatiu) per un basat exclusivament en la immunització amb tres dosis (o dues més certificat de curació de Covid). Amb la variant òmicron causant més de 300.000 casos diaris i sent els no vacunats la gran majoria dels malalts greus de Covid, el govern vol que la llei entri en vigor aquesta mateixa setmana per contribuir a contenir l'onada epidèmica actual.

"Amb el passaport de vacunes, França es dota d'una nova eina per protegir els seus ciutadans", ha afirmat després de la votació el ministre de Sanitat, Olivier Véran, que no va poder participar en els debats dels últims dies després d'anunciar que era positiu de Covid. Tot i això, els diputats socialistes han anunciat que presentaran un recurs al Consell Constitucional per "garantir les llibertats fonamentals", cosa que pot endarrerir diversos dies l'inici de l'aplicació de la nova mesura.

Aquests són els principals elements de la nova llei:
Vacunes: Només els que tinguin una pauta de vacunació completa amb tres dosis, dues dosis amb una certificació de curació de la malaltia en els darrers sis mesos, o disposin d'una exempció mèdica de la vacuna, podran entrar a llocs culturals com cinemes, teatres o museus. Passarà el mateix amb l'entrada als grans centres comercials, igual que a cafeteries, bars, restaurants o sales esportives, així com a l'accés als transports públics de mitjana i llarga distància.

Controls: L'Assemblea Nacional hi ha restablert el principi, que havia estat eliminat pel Senat, que les empreses dels sectors afectats puguin demanar un document d'identificació amb fotografia de les persones sospitoses de portar un document que no sigui seu.

Sancions: També augmenten les sancions als que siguin enxampats amb un passaport de vacunes fals, que podran ser condemnats a un màxim de cinc anys de presó i 75.000 euros de multa. Tot i això, es preveu una "amnistia" si la persona enxampada es vacuna en un termini de trenta dies.

Edat: El nou mecanisme només s'aplicarà a partir dels 16 anys. Entre els 12 i els 15 anys n'hi haurà prou amb el passaport sanitari anterior. Per als menors d'entre 5 i 11 anys, quan hi hagi un desacord entre els seus progenitors sobre la seva vacunació, n'hi haurà prou amb la voluntat de només un per immunitzar-los.

Fins ara, el passaport sanitari preveia que, a més de la vacunació, es podia accedir a aquests serveis amb un test negatiu recent, però aquesta opció ara queda eliminada. La llei ha rebut protestes als carrers: una mica més de 50.000 persones es van congregar a tota França ahir, dissabte. A la de París, convocada per un petit partit ultradretà, hi va haver agressions a dos periodistes i salutacions feixistes, segons ha denunciat avui el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin.

Segons les xifres oficials, uns 4,9 milions de francesos que es poden vacunar rebutgen la protecció, fet que suposa un 7,3% de la població (uns 67 milions). Mentrestant, 31,6 milions de terceres dosis ja han estat administrades, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat.

Els passaports sanitaris actuals dels quals tinguin només dues dosis caducaran quan es compleixin set mesos des de l'administració de la segona, llevat que la persona hagi passat la malaltia en els sis mesos previs.

Segons aquest pla, uns 560.000 passaports van deixar de ser vàlids ahir, tot i que encara no hi ha xifres sobre quantes persones d'aquest grup s'havien vacunat o no ho van poder fer perquè es van contagiar recentment.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —