Paul Auster reivindica la vida i obra de l'escriptor i periodista Stephen Crane en la seva nova novel·la
Per ACN
Publicat el 17 de setembre 2021

L'escriptor nord-americà Paul Auster reivindica en la seva nova novel·la la vida i obra del periodista i escriptor Stephen Crane (1871-1900) durant els anys en els quals els Estats Units van passar a ser el país de Billy el nen a convertir-se en el país de Rockefeller. La llama inmortal de Stephen Crane (Seix Barral), com ha explicat el mateix Auster, són essencialment "dos llibres o dos esforços": per una banda volia explicar la història de la vida de Stephen Crane i per altra tenia el projecte de presentar la seva obra. "Els llibres són el lloc més bonic on un pot viure", ha assegurat en el transcurs de la roda de premsa.

Al llibre es narra la història de Stephen Crane que va malviure durant l'últim terç del segle XIX escrivint articles, novel·les, relats i poesia, i va treballar com a corresponsal de guerra i va defensar els drets dels més desfavorits. Era un enamorat del salvatge Oest i dels baixos fons, va sobreviure a un naufragi, es va enfrontar a la policia a Nova York, va tenir una gran amistat amb Joseph Conrad a Anglaterra i va morir de tuberculosi a Alemanya als 28 anys. Com destaca Seix Barral, Crane es va convertir en un dels clàssics de la literatura nord-americana.

L'autor de Trilogia de Nova York, Leviatan o Bogeries de Brooklyn s'ha mostrat sorprès a l'inici de la roda de premsa que s'ha realitzat a través de Zoom per la important presència de periodistes. "Em sento molt sorprès", ha dit, al mateix temps que ha assegurat que això seria impossible als Estats Units. "M'omple d'esperança veure que a tanta gent li preocupin aquestes coses perquè sé que cap de vosaltres sap res de Stephen Crane".

Auster ha dit que admira molt Crane perquè era capaç de fer coses que ell no ha pogut fer mai. "La meva escriptura es basa a explicar històries, no hi ha molta descripció ni diàlegs, explico històries com es feia abans i la meva inspiració són els contes de fades i les novel·les i la manera com penso i executo les meves històries", ha dit. Per altra banda, ha afegit, Crane "tenia una gran percepció i tenia la capacitat de transformar aquelles percepcions en un llenguatge coherent, bonic i potent que ens omple de metàfores".

Pel que fa a la presentació de la seva obra, ha admès que no li agrada la crítica literària acadèmica i l'avorreix molt. Per això, narra al llibre què transmet llegir les seves obres. Sobre la vida de Crane, ha reconegut, és el que més problemes li va generar. El periodista va morir el 1900 i la primera biografia es va publicar l’any 1923 i la següent va ser als 50. "Van passar moltes dècades fins que els erudits treballadors van resoldre les discrepàncies que hi havia en la història del primer biògraf sobre Crane". Així també s'han anat descobrint nous textos de l'autor, així com cartes.

Auster ha destacat el vessant periodístic de Crane. Creu que el periodisme era una necessitat econòmica per a ell, però també va ser part fonamental de la seva obra i es va adaptar molt. "Ell mostrava el món tangible a través dels seus ulls, però la seva imaginació també era molt rica. Ell era un poeta", ha assegurat.

Text de Pere Francesch

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —