Pep Cruz,  actor i director de teatre i televisió català
Per EFE
Publicat el 21 de juliol 2021

Després de més de 30 anys treballant com a actor de teatre, cinema i televisió, i després d'una pandèmia que ha sacsejat greument el sector de la cultura, Pep Cruz pot afirmar que "l'ofici més incert en aquesta societat és el del teatre". Durant aquests mesos de pandèmia, ha ironitzat Pep Cruz en una entrevista amb EFE, els professionals del teatre han quedat "més penjats que un fuet", i encara que el sector es comença a animar, entén que encara fa falta que els productors d'espectacles "s'engeguin i donin feina a la gent de la professió, que ho està passant fatal".

I és que, encara que l'actor gironí va tornar als escenaris el setembre passat, "moltíssims companys estan sense feina i sense perspectiva", lamenta. El passat 30 de juny, en el marc del Grec Festival, l'actor va tornar a pujar a l'escenari de la Sala Beckett de Barcelona amb motiu de l'estrena de Heisenberg, una obra que usa la teoria de la incertesa del físic Werner Heisenberg per parlar de la incerta que és la vida, però amb una mirada optimista cap al futur.

"Crec que en aquests moments a la gent li convé veure obres com aquesta, en la que, per molt dolenta que sigui la situació, sempre hi haurà una porta que s'obri inesperadament", subratlla l'actor. I és que Pep Cruz (Girona, 1948) es considera a si mateix un optimista, perquè "l'única forma d'enfrontar-se a aquesta vida dura, plena de paranys i dificultats és amb optimisme".


Pep Cruz i Sílvia Bel, caracteritzats per l'obra 'Heisenberg'.- ACN

La feina més incerta

Malgrat aquest optimisme amb el qual enfoca la nova temporada d'estiu, que apunta a un "èxit de terrasses i festivals", Cruz es mostra realista en dir que quan fa bon temps "la gent s'oblida de la cultura" i canvien els teatres per la platja. Els factors externs fan del teatre la feina més incerta, però "els actors en són també una mica responsables" d'això, opina Cruz.

"Hem de saber que el nostre treball ha d'agradar a qualsevol nivell perquè, si no agrada, estàs fent fora a una persona no només de la teva obra sinó del teatre", reflexiona l'actor. Per aquesta raó, Cruz creu que, com a professionals, han de mostrar el seu valor, cosa que entén va a més i que es reflecteix en el fet que "cada vegada es fa millor teatre a Catalunya".

Heisenberg, protagonitzada per Pep Cruz i Silvia Bel, també fa una reflexió sobre com les persones són més fortes quan treballen juntes, una reflexió que l'actor considera "evident" però que, alhora, produeix una paradoxa ridícula com la mateixa raça humana. "La raça humana, quan treballa col·lectivament, és quan és més racional, però d'altra banda, i aquí està la font del ridícul, és absolutament incapaç de treballar en col·lectivitat i amb això només tens a veure les Nacions Unides o la Unió Europea, que quan es troben per arreglar les coses no ho aconsegueixen", critica Cruz.

Una vida als escenaris

Pep Cruz fa que es dedica a la interpretació tota una vida, des del teatre, l'àmbit que més ha explorat, fins a la gran pantalla, en pel·lícules com Clara Campoamor, i ha protagonitzat sèries televisives que l'han convertit en tota una icona a Catalunya pels seus papers en Ventdelplà i Oh! Europa. Aquesta llarga i diversa experiència que dia a dia segueix sumant li permet reconèixer que, entre tots els gèneres, la televisió és el seu favorit perquè "estimula la immediatesa, ja que has de resoldre un problema interpretatiu de vegades en pocs segons".

Així i tot, el teatre ha estat la disciplina que més ha treballat Cruz, participant en grans obres com a Mar i Cel, Desig entre els oms, El rei Lear, Otel·lo o Antígona, entre moltes altres, ja que per a l'actor el teatre mai s'atura, una doctrina que ell mateix segueix al peu de la lletra.

I és que, encara que una pandèmia pari a tothom durant més d'un any, o el mateix actor sigui atropellat per un patinet, com li va passar el juny passat, Pep Cruz serà el primer a tornar a sortir als escenaris.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —