Periodistes catalanes inicien un '#MeToo' per denunciar episodis d'abusos - Diari de Barcelona
Per part d'homes
Periodistes catalanes inicien un '#MeToo' per denunciar episodis d'abusos
Diverses professionals denuncien a la xarxa casos en què han patit abús de poder, assetjament i masclisme
La revelació de la periodista Ana Polo al pòdcast de Crític en conversa amb les periodistes Laura Aznar i Mar Bermúdez (agredida sexualment per l'exdirector de Catalunya Ràdio Saül Gordillo), en què denunciava que el també periodista Quim Morales se li va "tirar a sobre" quan era la seva becària a RAC1, ha encoratjat diverses periodistes catalanes a explicar públicament episodis en què han patit abús de poder per part de superiors i/o situacions de masclisme per part d'homes dins l'àmbit professional.
Un episodi que recorda el popular #MeToo, hashtag que es va popularitzar a les xarxes socials el 2017 per denunciar els casos d'assetjament i abusos sexuals en què hi havia implicat el productor cinematogràfic Harvey Weinstein.
Les següents a trencar el silenci eren les periodista Alba Carreres i Elena Parreño, que denunciaven també aquest dimecres al mateix mitjà diversos tipus d'agressions. Carreres explicava una agressió sexual per part d'un company quan treballava a la ràdio. A més hi narra dinàmiques masclistes i abusos de poder. Parreño carregava amb força contra els abusos de poder masclistes a les redaccions, especialment patit per les becàries.
Altres periodistes han denunciat a la xarxa X casos amb dinàmiques similars. L’escriptora i periodista Llucia Ramis denuncia agressions sexuals i abusos de poder.
Director d'una revista on vaig fer feina l'any 2003. Se'm tirà a sobre per fer-me un petó a la boca després de convidar-me a sopar per celebrar no sé què. Li vaig fer la cobra. Al cap d'uns mesos intentà despatxar-me. Motiu: \u201CAquest home amb què surts te té molt despistada\u201D.
— Llucia Ramis (@lluciaramis) January 9, 2025
Eva Piquer, també periodista, es feia ressó d'aquest fil i l'aprofitava per denunciar el seu cas.
Cap de redacció del diari on jo repartia teletips. Ell, 50 anys; jo, 19. Em va convidar a sopar i se'm va tirar a sobre. Vaig escapar-ne com vaig poder i no li vaig adreçar mai més la paraula. Va al·legar en defensa seva que es pensava que jo tenia 25 anys, no pas 19. https://t.co/nKJnJrQhP5
— Eva Piquer Vinent (@EvaPiquer) January 9, 2025
Patrycia Centeno centra la seva denúncia en les conseqüències professionals d'haver rebutjat insinuacions d'homes.
Polític espanyol \u201Cmuy feminista\u201D. Sopar de feina. Penso que estic ensopegant tota l\u2019estona amb el peu de la taula fins que quan vaig a pagar, posa la seva mà sobre la meva. Vaig fer com si no haguès passat. Però mai vaig a arribar a fer la feina, clar
— Patrycia Centeno (@PoliticayModa) January 9, 2025
A una de les emissores on vaig treballar, un company va veure’m a l’ascensor i li va dir a un altre que entre els dos em “podrien violar”. Vaig haver de baixar amb ells. Comentaris com aquests eren el pa de cada dia.
— Marta Montaner (@montanermarta) January 9, 2025
Gràcies a totes les dones que estan obrint camí💜
I aquest dijous a la nit mateix la periodista Laia Gordi ha afegit el seu relat, amb un fil amb diversos episodis d'abusos i masclisme que va viure en redaccions.
Aquest divendres al matí la comunicadora i periodista Gina Tost ha descrit un episodi d'assetjament per part d'un realitzador, un cas que va acabar en condemna judicial.2. Redactor de la mateixa emissora que ara és una estrella del món dels successos. Arriba a la redacció i explica que la té vermella de fer-se palles pensant en tu. El cap de redacció li riu les gràcies.
— Laia #feminismeobarbàrie (@baiasca) January 9, 2025
Es cola a la meva habitació en un viatge de feina.
— Gina Tost (@GinaTost) January 9, 2025
Es presenta als actes de premsa on sóc, encara que estiguin a 600 km.
M\u2019envia fotos de festa amb els meus amics.
M\u2019envia fotos seves.
Segueix insistint en \u201Ctenir algo\u201D quan sap que no tinc nòvio.
El denuncio al jutjat.
2/
Marta Roqueta denuncia "maltractament psicològic" de Dalmases
Per la seva banda, la periodista, investigadora i consultora feminista Marta Roqueta ha denunciat a les xarxes "maltractament psicològic" del diputat de Junts Francesc de Dalmases. "El tenim al Parlament, és públic que ha escridassat periodistes i ha maltractat companyes de feina. Ningú mou cap dit".
En missatges a 'X', Roqueta ha explicat que va parlar amb dirigents del partit però que "no van fer res", i ha acusat Junts "d'encobrir-ho". "Esbroncar periodistes dones i companyes de feina forma part de les violències masclistes que desplega", ha afegit en referència a Dalmases. El diputat de Junts és vicepresident de la Mesa de la Comissió de Justícia i Qualitat Democràtica del Parlament, i portaveu dels grups en la Comissió d'Unió Europea i Acció Exterior.
Heu d\u2019entendre una cosa. En un cas d\u2019abús de poder no ets tu contra ell. Ets tu contra el sistema. El que fa és públic i notori. Junts li ho ha permès, el Parlament també, els periodistes, també. https://t.co/Mwf30qAPF0
— Marta Roqueta (@martaroqueta) January 9, 2025
Roqueta subratlla que, en un "cas d’abús de poder", la situació no és de la víctima contra l'agressor, sinó "contra el sistema": "El que fa és públic i notori. Junts li ho ha permès, el Parlament també, els periodistes, també", ha lamentat. Roqueta també ha respost "doncs això", a un comentari que li preguntava si es referia a Dalmases.
"Esbroncar periodistes dones, igual que companyes de feina, forma part del conjunt de violències masclistes que desplega. Amb les paies amb qui s’enrotlla mentre en públic va amb qui va agafadet del braç les atrapa en una teranyina d’abús psicològic", ha relatat en un altre missatge a la xarxa.
Més de la meitat de les periodistes, assetjades sexualment
Tot plegat esclata poc després que un estudi de l’observatori Mèdia.cat assenyalés que més de la meitat de les periodistes han viscut assetjament masclista en la seva trajectòria en mitjans de comunicació. Segons les dades de l'estudi, un 54,4% han patit assetjament sexual i un 55,1% per raó de gènere.
L’informe també indica que en cas d’haver patit assetjament, la majoria ho han compartit al seu entorn de confiança, però la gran majoria (més del 95% de les dones) no han recorregut a la comissió o persona encarregada del protocol d’assetjament del mitjà en què treballa. La mostra la conformen 136 dones periodistes, que han respost un qüestionari amb una seixantena de preguntes, sobre masclismes subtils, discriminacions i assetjament.
L’informe Violències masclistes contra periodistes. Com impacten en les dones en la professió i condicionen l’exercici del periodisme a Catalunya, elaborat per la periodista Meritxell Rigol, coordinadora de l’Observatori de les Violències Masclistes de Mèdia.cat, és la primera investigació en àmbit català sobre la incidència de les violències masclistes en l'exercici periodístic. Rigol ha explicat que la majoria dels casos s’han produït en els darrers cinc anys.