Planelles Donat: sis generacions unides pel torró - Diari de Barcelona

D’aquí ve que molts petits comerços de tota la vida hagin hagut de tancar i que només en quedin un grapat. Lluiten per resistir apujades de lloguer, pèrdues de clients i pressions externes, per continuar essent un trosset de Barcelona. Són els resistents.
Els Planelles i els Donat porten sis generacions dedicant-se als torrons. Originaris de Xixona, a Alacant, van arribar al Portal de l’Àngel el 1850. Les dues famílies eren torronaires comerciants que durant la temporada de Nadal portaven torró del seu poble natal a diferents portals de Barcelona. Va ser l'any 1954 quan, família i negoci, van convergir arran d’un matrimoni. D'aquesta unió sorgeix Planelles Donat tal com ho coneixem avui en dia.
Laia Planelles és neta del casament que va donar pas a la fusió de les empreses. Ens explica la història familiar mentre seiem a la primera planta del local situat al número 27 on als estius els petits i els grans gaudeixen de gelats i orxata. Encara que el febrer sigui temporada baixa pels torronaires, les botigues de Planelles Donat mantenen l’essència i els seus aparadors captiven.
Una de les primeres generacions Donat i l'actual família Planelles Donat a càrrec del negoci. Imatges cedides per Planelles Donat
El producte estrella de la botiga és el torró tradicional. “Estem especialitzats en la gamma clàssica del torró i no intentem crear grans productes per atraure altra gent”, explica Laia Planelles en referència a la cerca de nous consumidors més joves. Saben que quan acaba Nadal s'acaben les correcuites per comprar torrons i comença la temporada baixa, però “és l’època de descans de la família”.
Els torrons més venuts a Planelles Donat són els més clàssics: el de Xixona, d’Alacant i el de rovell cremat. “Com a la majoria de les torroneries que porten més anys a la ciutat”, afegeix. Ells, però, a diferència dels grans comerços, fan els torrons a l’obrador que tenen al carrer de Montsió. També disposen de fàbriques al poble de Xixona, on fan certs productes que, tant per denominació d’origen com per tipus de maquinària, “és millor fer-los allà”.
Planelles Donat a Portal de l'Àngel 27
Reinventant els seus portals
Tots els locals són propietat de la família i es troben entre el Portal de l’Àngel i el Carrer Cucurulla. “Per nosaltres és una sort, la nostra ubicació, perquè és un lloc de referència”, explica Planelles, que té present que tot el teixit comercial del voltant afavoreix l'àmplia presència de possibles consumidors. “També hi ha gent que ve expressament, però som conscients que hi ha moltes persones de pas”, afegeix.
L’última reinvenció del negoci familiar va ser la creació del web l’any 2014, que va ser vital i va despuntar a partir de la pandèmia. “Enviem productes arreu del món, sobretot a França i als Estats Units”, explica Planelles. Saben que el seu negoci és tradicional i que, a vegades, innovar no és tan fàcil com sembla: “Ganes i plans se’n poden fer molts, però ha de ser una cosa amb cap i ben madurada”, exposa. També són presents a xarxes socials com Instagram, on compten amb més de 1200 seguidors, cosa que els serveix per apropar-se als consumidors.
Els clients que freqüenten el negoci familiar són, en termes generals, del país. "Vivim del client nacional, però també tenim molts clients que són d’aquí que envien productes a altres països", detalla. Els turistes també tenen un pes important per Planelles Donat, que valoren tenir els locals cèntrics per poder atraure el màxim de gent que no els conegui.
La importància del fet que sigui un negoci familiar i de no convertir-se en una franquícia és vital per l’esperit de negoci que tenen: “Crec que no funcionaríem bé i ens obriríem en una línia que tampoc és la nostra”. La Laia també és conscient que són un negoci familiar i ,per ells, tenir el control de l’empresa és molt important.
Passar el relleu
Cada una de les generacions “ha patit diferents èpoques”, explica Planelles. Els seus avis van haver de treballar moltes hores en un període on “no hi havia conciliació familiar i et passaves el dia a la feina”. Els seus pares, en canvi, van començar a veure la llum dins d’un creixement econòmic que els va permetre ampliar el seu negoci. Per ella i pels familiars que ara mateix treballen a la torroneria, aquesta època “és complicada, passes per una crisi i entres en una altra”, però que, al cap i a la fi, “sempre ho anem fent bé”, i el negoci familiar “sempre ha estat el vincle d’unió”.
Malgrat que el negoci el segueixin portant els familiars, tenen molt clar que les següents generacions potser no el voldran seguir, però això no és un inconvenient: “Que facin el que vulguin, nosaltres hem tingut la llibertat d’escollir el que volíem fer”. La Laia, que està a punt d'ampliar la família de torronaires Planelles, considera que és molt important preservar les empreses familiars històriques. Els negocis d'aquestes característiques acaben desapareixent perquè “la gent o no els vol seguir o perquè el canvi de clientela fa que s’acabi perdent”, lamenta.
@diaridebarcelona 📍 Planelles Donat és un dels negocis que porten molts anys resistint, des de la unió de les dues famílies, Planelles i Donat, l’any 1954, s’han dedicat a la venta de torrons, orxata i gelats. ✍🏻 @joan i @gemma #barcelona #catalunya #estiktokat #comerç #torrons #torroneria#PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

