Consell Europeu
Per ACN
Publicat el 18 de setembre 2023

Plataforma per la Llengua s'ha reunit aquest matí d’urgència amb la representació espanyola davant la Unió Europea per tractar l’oficialitat del català, el basc i el gallec. L’organització exposarà als representants espanyols els dubtes que els han transmès altres païsosmés enllà dels ja coneguts per part de Finlàndia i Suècia— perquè l’oficialitat tiri endavant aquest dimarts en el Consell d’Afers Exteriors de la UE.

"La trobada ha servit per explicar que el cas català és un cas singular i que demà mereix una anàlisi específica. Els hem traslladat tots els arguments polítics, jurídics i econòmics perquè la decisió de demà sigui favorable", ha explicat Pol Cruz, membre de Plataforma per la Llengua que ha participat en la reunió. L'objectiu de la trobada era precisament facilitar arguments a la delegació espanyola per tal d’abordar les preocupacions existents i evitar que la decisió sobre l’oficialitat quedi ajornada fins a una nova data.

"Fins avui a la nit continuarem mantenint els contactes amb representants europeus per explicar-los per què han de votar a favor de l'oficialitat del català, però sobretot que entenguin que el vot tindrà molta repercussió entre 10 milions d'europeus", explica Cruz. Plataforma per la Llengua també ha llançat la campanya “Say yes” per a demanar als estats que votin a favor de l’oficialitat del català a Europa amb l'aparició de personatges com Pep Guardiola. 

 

El paper del govern espanyol

El ministre en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat que el govern espanyol "està fent tot l'esforç i totes les gestions a tots els nivells" per aconseguir que el català esdevingui llengua oficial de la Unió Europea. Ho ha dit en declaracions a la premsa durant una visita a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, a Barcelona, en què ha lloat la "riquesa lingüística" de l'Estat. "Tan espanyol és el castellà com el català, l'euskera i el gallec", ha afegit, ja que La Moncloa també ha demanat a la UE que aquestes llengües siguin oficials.

Bolaños no ha volgut detallar l'estat de les negociacions amb els partits independentistes per investir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, president del govern espanyol i ha reivindicat que les converses entre formacions siguin "sempre discretes". Sí que ha carregat contra el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, per haver-se presentat a una "investidura de mentida". El ministre ha retret al "líder provisional del PP" que no té "projecte per a Espanya" i que totes les seves iniciatives busquen "crispar, derogar, enfrontar i generar odi".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —