La Plataforma #StopJJOO va anunciar la manifestació des d’Espui, Pallars Jussà
La Plataforma #StopJJOO va anunciar la manifestació des d’Espui, Pallars Jussà
Publicat el 14 de maig 2022

La Plataforma #StopJJOO ha convocat una manifestació a Puigcerdà demà diumenge 15 de maig contra la candidatura de Catalunya i Aragó pels Jocs Olímpics d'hivern de l'any 2030. "La manifestació d'aquest diumenge serà una demostració de forces de totes les que ens oposem a aquests Jocs Olímpics", explica Maria Cerqueda, membre de la Plataforma.

El recorregut de la protesta, que porta per lema "Per un Pirineu viu, aturem els JJOO" s'iniciarà a les 12 del migdia al Recinte Firal de la ciutat fins arribar a la plaça del Call a les 13:30 del migdia. Allà, hi tindran lloc els parlaments de les portaveus de l'organització, Bernat Lavaquiol i Helena Guillén. A partir de les 14 hores hi haurà actuacions musicals de diversos artistes, entres els quals hi ha Cesk Freixas i Alidé Sans. Des de la Plataforma esperen que l'assistència arribi a les dues mil persones, fet que suposaria "una gran fita perquè molt poques vegades s'ha vist tanta gent reunida al Pirineu", celebra Cerqueda.

Des de la Plataforma Stop JJOO reclamen la retirada immediata de la candidatura i canalitzar les inversions per cobrir les necessitats de la muntanya. Reivindiquen que aquesta despesa s’ha d’utilitzar per transitar cap a un model socioeconòmic respectuós amb el territori i les necessitats dels pirinencs i pirinenques. Tal com reivindiquen en el seu manifest: "No podem permetre que per una festa de 30 dies ens condemni a 30 anys de misèria".

Conseqüències econòmiques i climàtiques

"Cal aturar aquests Jocs per diversos motius, que es poden reunir en dues vessants", explica Cerqueda. "La primera és socioeconòmica, perquè estem fartes que el Pirineu sigui vist com un destí turístic, i demanem una diversificació de l'economia potenciant el sector primari" reivindica.

Gran part del sector hoteler del Pirineu veu amb bons ulls la candidatura dels Jocs perquè suposaria un impuls econòmic molt important per al sector turístic. No obstant això, també hi ha veus discrepants. David Isern, director de l'hotel Cerdanya Eco Resort, reclama apostar per una desestacionalització que faci augmentar el turisme a la primavera i tardor. "No podem portar més gent en aquesta època de l'any quan ja de per si tenim un problema de massificació", assegura.

A més, Isern defineix els jocs com un "caramel·let" que, segons apunta, "ens venen com una gran inversió pel Pirineu”. Creu, però, que aquesta inversió és necessària "independentment de si hi ha jocs o no". Per això reclama una millora de les carreteres, infraestructures de telecomunicacions i gestió turística, entre d'altres, assegurant que "no calen els Jocs per aconseguir-ho".

José Antonio Troguet Ballarin, alcalde del Pont de Suert de Junts per Catalunya, assegura que els jocs són "una excusa perfecta per desencallar la construcció de determinades infraestructures que s'haurien de fer igualment" i assegura que "no es faran infraestructures que serveixin exclusivament pels jocs".

"La segona vessant és climàtica, perquè és evident que no poden ser uns Jocs sostenibles per molt que la Generalitat ho plantegi d'aquesta manera", explica Cerqueda. Tal com asseguren en el manifest de la plataforma, la temperatura pujarà entre 0,7 °C i 2,1 °C i la precipitació caurà un 6,8% entre els anys 2031 i 2050.

L'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases Lopetegui, d'Esquerra Republicana, afirma que està a favor dels Jocs, "sempre que siguin sostenibles". Confia que des de la Generalitat es faran així, però alhora també defensa que "el territori ha d'avançar igualment, hi hagi o no aquests Jocs".

La Generalitat, per la seva banda, no s'ha volgut pronunciar respecte a la manifestació d'aquest diumenge. Així i tot han animat a tothom a participar a la consulta d’aquest estiu.

Una consulta ciutadana al juliol

El pròxim 24 de juliol, els habitants de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran votaran a través d'una consulta vinculant la seva posició respecte a la candidatura. D'altra banda, es preguntarà a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès si volen afegir-se al projecte. En aquestes comarques no es preveuen proves, però es consideren territoris igualment afectats. L'alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, assegura que està d'acord amb el fet que hi hagi una segona consulta per a la seva comarca, "ja que els Jocs afecten diferentment al territori".

Des de la Plataforma, però, critiquen que no s'ha presentat un projecte clar sobre com seran els jocs i per això asseguren que hi ha una "manca de transparència per part del govern de la Generalitat" que "portarà a la gent a votar des de la ignorància del projecte, o d'acord amb la propaganda que se'n fa des del govern i alguns partits polítics". En la mateixa línia apunta David Isern que "ens fan discutir sobre una cosa que no sabem què és".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —