Fora de Joc 1x4: Superar les barreres mentals, el nou repte dels esportistes delit - Diari de Barcelona
Fora de Joc 1x04
Superar les barreres mentals, el nou repte dels esportistes d'elit
Analitzem com la psicologia esportiva ha esdevingut fonamental en la carrera dels atletes d'alta competició amb el psicòleg Roberto Bejerano
En el quart capítol del pòdcast Fora de joc parlem sobre la salut mental en el món de l'esport, endinsant-nos en els motius que provoquen aquests problemes, i com afecten en el rendiment dels atletes.
Històricament, la salut mental dels esportistes no ha rebut l'atenció necessària. No obstant això, en els últims anys, han sorgit exemples destacats d'esportistes que han parlat obertament sobre les seves lluites amb la salut mental, ajudant a trencar l'estigma. Un cas conegut és el de la gimnasta Simone Biles, qui va retirar-se de diverses proves dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 per protegir-se mentalment. Altres exemples destacats inclouen el tenista Andy Murray, i el nedador Michael Phelps, que han compartit les seves experiències amb la depressió i l'ansietat.
Per sort, els psicòlegs esportius s’estan convertint cada cop en una figura més important dins els professionals que ajuden els i les esportistes a gestionar la pressió, l'estrès de la competició, i altres aspectes emocionals que poden afectar el seu rendiment. Avui dia, molts equips d'elit compten amb psicòlegs com a part integral del seu personal, reconeixent que la salut mental és tan important com la física per aconseguir l'èxit.
Tot i aquests avenços, encara hi ha molt camí per recórrer. Simone Biles, Andy Murray, Michael Phelps, i també futbolistes com Andrés Iniesta, Álvaro Morata i Bojan Krkić, o el base Ricky Rubio són simplement alguns dels i de les esportistes que ho han expressat públicament, però n’hi ha molts d’altres que també ho pateixen i no ho expressen per por a les reaccions del públic i a una possible estigmatització.
Els casos de problemes de salut mental entre esportistes són nombrosos, i així ho confirmen els psicòlegs, però els espectadors tendim a argumentar que “amb el que cobren, no tenen dret a queixar-se”. Una explicació totalment errònia perquè s’ha de tenir en compte que darrere l’esportista i la seva fortuna, hi ha una persona. Segons un estudi publicat l'any 2019, el 35% dels esportistes d'elit experimenten problemes de salut mental en algun moment de la seva carrera, però només una petita part d'ells busca ajuda professional.
Per tal de conèixer millor tot aquest món, en aquesta nova entrega de Fora de Joc hem conversat amb Roberto Bejerano, psicòleg esportiu del Còrdova Futbol Sala, i abans de l'Sporting de Huelva, del Futbol Club Barcelona Femení i del Recreativo de Huelva. Parlem amb ell per ser conscients de la importància de la salut mental dins el món de l’esport, i per saber com funciona la psicologia esportiva.